Hlavní obsah

Česko má podvodníkovi zaplatit odškodné

Právo, vac, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celkem 3,5 tisíce euro ( asi 110 tisíc Kč) má český stát podle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku zaplatit 58letému Josefu Hradeckému. Ten byl pravomocně odsouzen na pět let do vězení za podvod a padělání veřejné listiny. Ve Štrasburku si ale stěžoval, že to české justici trvalo příliš dlouho.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Policejní vyšetřování a pak trestní proces u pražského městského soudu se totiž vlekl od září 1995 až do srpna 2001. A i když další soudní instance již rozhodovaly poměrně rychle, celý případ definitivně skončil až odmítavým rozhodnutím Ústavního soudu v prosinci 2003, tedy po více než osmi letech.

Podle verdiktu štrasburského soudu tím bylo porušeno právo Hradeckého na spravedlivý proces v přiměřené lhůtě. Soud mu dal dále za pravdu také v tom, že v případě soudních průtahů české právo nedisponuje dostatečnými prostředky nápravy.

Vítěz je ve vězení

Úspěšný stěžovatel Hradecký je podle informací Práva nyní ve vězení, kam byl na příkaz soudu eskortován v lednu 2003, neboť se nástupu do výkonu trestu vyhýbal.

Jeho případ je od roku 1993 pětadvacátý, který Česko prohrálo. Zároveň se jedná o dvanáctou kauzu, ve které důvodem prohry byla pomalost české justice. Většina z nich se ale týkala délky civilních, a nikoliv trestních řízení.

Jen tři týdny před Hradeckým tak uspěla ve Štrasburku Radka Paterová. Za to, že české soudy nedokázaly za patnáct let rozhodnout opatrovnický spor mezi ní a jejím manželem o syna Lukáše, takže dosud nemohla být ani rozvedena, má stát Paterové zaplatit celkem 10,5 tisíce euro (asi 330 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám