Hlavní obsah

Češka Tereza H. byla propuštěna z vězení v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tereza H., kterou soud v Pákistánu v březnu 2019 poslal na osm let a osm měsíců za mříže kvůli pašování heroinu, byla v sobotu propuštěna z vězení v Pákistánu. Na začátku listopadu byla zproštěna obžaloby. O propuštění české občanky informovalo v sobotu odpoledne bez dalších podrobností na twitterovém účtu Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Foto: K.M. Chaudary, ČTK/AP

Tereza H. u pákistánského soudu

Článek

O tom, že se Češka dostane na svobodu, začalo být jasno na začátku listopadu, kdy ji soud zprostil obžaloby. Podle místního zdroje, který hovořil s deníkem Blesk, vzali soudci v úvahu nesprávně provedené vyšetřování případu. Česká ambasáda jí nyní pomůže s návratem do ČR.

Rozsudek byl podle Češky „v rozporu s fakty“ a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí před několika týdny podle jejího právníka dal za pravdu.

Její propuštění se očekávalo. Ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že soud v Láhauru vyhotovil písemný rozsudek o osvobození. Byl tak splněn procesní úkon nezbytný pro propuštění Terezy H. Už v pátek ale také mluvčí ministerstva Eva Davidová uvedla, že její rodina si nepřeje informovat veřejnost o organizaci cesty z Pákistánu do ČR.

Právní zástupce Hlůškové Sajfúl Malúk agentuře AP řekl, že z věznice žena vyšla pozdě večer místního času (odpoledne SEČ). Podle něj ji vyzvedli pracovníci českého zastupitelského úřadu, kteří s ní odcestovali do metropole Islámábádu.

Pákistánští celníci zadrželi mladou ženu z České republiky v lednu 2018 poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště cestou na let do Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska.

Pákistán zprostil obžaloby Češku Terezu, dříve odsouzenou za pašování heroinu

Zahraniční

Na letišti ji zadrželi celníci a příslušníci protidrogové jednotky. V jejím kufru našli devět kilogramů drogy. Žena vinu odmítala, původně dokonce tvrdila, že o žádných drogách nevěděla. Svou výpověď následně několikrát změnila.

Zadržovaná Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám