Hlavní obsah

Metnar nečekaně navštívil české vojáky v Mali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) navštívil spolu s ministry obrany Francie a Estonska africké Mali, kde čeští vojáci působí v rámci misí MINUSMA a EUTM. Návštěvu ve čtvrtek potvrdil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová, Metnar a estonský ministr obrany Kalle Laanet do Mali podle agentury AFP přiletěli již ve středu. Ministři podle francouzského prohlášení na místě oznámí plnou operační schopnost úkolového seskupení Takuba, které se má podílet na výcviku maliských vojáků v boji s džihádisty, setkají se s malijskými představiteli a navštíví vojáky v terénu.

Covid, puč ani monzun české vojáky na velící misi v africkém Mali nedostaly

Domácí

„Stabilita v oblasti Sahelu je pro Evropu velmi důležitá. Proto jsme součástí mezinárodních sil v Mali a naši vojáci zde odvádějí skvělou práci. V loňském roce jsme veleli jednotkám celé výcvikové mise EU a v roce 2022 bychom chtěli znovu,” uvedl k cestě Metnar.

Kromě Čechů, Francouzů a Estonců se operace účastní i švédští a italští vojáci. Podle AFP Paříž spoléhá na to, že bude v rámci mise s těmito partnery sdílet břemeno boje proti džihádistům spojeným s teroristickými organizacemi Al-Káida a Islámský stát.

K vražednému útoku na francouzské vojáky v Mali se přihlásila odnož Al-Káidy

Svět

V Mali Česko působí jak v rámci mise OSN MINUSMA, tak ve výcvikové mise EUTM, ve které má česká armáda nyní asi osm desítek vojáků. Podílejí se na ochraně velitelství i výcvikového střediska Koulikoro. Misi EUTM velela česká armáda od loňského června do letošního ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám