Hlavní obsah

Centrální Čínu trápí záplavy, panují obavy z protržení přehrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Přívalové deště způsobily v některých částech centrální Číny rozsáhlé povodně. Ve městě Čeng-čou zemřelo od začátku záplav nejméně 12 lidí, uvedl server BBC News. Čínská armáda zároveň varovala, že u zhruba sedmimilionového města Luo-jang by se mohla každou chvílí protrhnout poškozená přehrada.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Centrální Čínu trápí záplavyVideo: AP

 
Článek

Ve vodním díle se totiž kvůli silným přívalovým dešťům a bouřím objevila dvacetimetrová trhlina. Armáda na místo vyslala vojáky. Úřady zároveň varovaly, že voda stoupla na nebezpečnou úroveň v 16 vodních nádržích v regionu.

Úřady ve městě Čeng-čou mezitím uzavřely zaplavený systém metra, poznamenala agentura AFP s tím, že na sociálních sítích se objevila neověřená videa, na nichž jsou vidět pasažéři podzemní dráhy stojící na sedačkách v částečně zatopeném voze.

Na jiných záběrech státní televize je pak podle ní vidět voda valící se prázdným nástupištěm metra.

Německo po tragédii: Moderní technologie selhaly, vraťte nám sirény

Evropa

Povodně podle BBC News zasáhly více než desítku měst v regionu a úřady kvůli počasí vydaly v provincii Che-nan, kde žije na 94 milionů obyvatel, nejvyšší stupeň varování.

Zrušeny jsou rovněž stovky leteckých spojení. Na 10 000 lidí úřady evakuovaly do provizorních přístřešků.

Podle místní meteorologické služby nyní spadlo v regionu nejvíce srážek od chvíle, co instituce začala před šedesáti lety s jejich měřením. Za tři dny napršelo ve městě Čeng-čou množství srážek srovnatelné s ročním průměrem, podotkla AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám