Hlavní obsah

Bývalý velitel Tálibánu nabízí zlato za smrt Evropanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Velitel svrženého militantního hnutí Táliban mulla Dadulláh nabízí komukoli pět kilogramů zlata za zabití dánského, německého či norského vojáka. Sto kilogramů pak nabízí tomu, kdo by zabil autora karikatur proroka Mohameda.

Článek

Karikatura vyvolala vlnu násilných demonstrací v muslimských zemí, při nichž už zemřelo několik lidí.

Dánové a Němci slouží na severu Afghánistánu v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) pod velením NATO v jednom kontingentu společně s českými vojáky.

Mulla Dadulláh už dříve oznámil, že Taliban je odpovědný za úterní sebevražedný atentát namířený proti policejní stanici, při němž přišlo o život 13 lidí. Nyní také řekl, že zveřejnění karikatur vedlo k tomu, že se hlásí víc dobrovolníků pro podobné sebevražedné akce.

Afghánistán i další muslimské státy jsou již několik dní kvůli karikaturám dějištěm četných demonstrací; zde si však od začátku týdne vyžádaly už deset obětí.

Afghánští duchovní vůdci vybídli k ukončení násilností, při nichž byli v úterý napadeni i norští vojáci sloužící v silách pod velením NATO. O situaci vyvolané zveřejněním karikatur se pravděpodobně na své dvoudenní neformální schůzce v Itálii budou ve čtvrtek a v pátek zabývat i ministři obrany NATO, mezi nimiž bude i český ministr Karel Kühnl.

Karikatury Mohameda, na nichž má prorok například místo turbanu bombu, otiskl dánský list Jyllands-Posten loni v září. Později je otiskly i deníky v Norsku, ve Francii, Německu, Španělsku i řadě dalších zemí. Pro muslimy je však urážkou jakékoli zobrazení Mohameda, ať kladné či záporné. Íránský tisk řekl, že zveřejní karikaturu holocaustu. Dánský list hned nato oznámil, že podobnou karikaturu také otiskne, aby dokázal, že vše je jen problém svobody tisku, kterou muslimské státy neumí přijmout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám