Hlavní obsah

Bývalý německý ministr Möllemann se zabil při skoku z letadla

Novinky, DPA, ČTK, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Bývalý německý minstr hospodářství a místopředseda německé liberální strany FDP Jürgen Möllemann (57) se ve středu zabil při seskoku padákem. Informovaly o tom německé televize s tím, že zřejmě šlo o sebevraždu. Möllemann se zabil krátce poté, co poslanci odhlasovali, že bude zbaven imunity.

Foto: Taťána Reková
Článek

Že by mohlo jít o sebevraždu, uvedla i prokuratura v Münsteru s odvoláním na svědky, podle nichž Möllemann odhodil rozevřený padák a záložní neotevřel. Policie však ještě čeká na výpovědi devíti parašutistů, s nimiž politik společně vyskočil z letadla.

V době seskoku policie již zajišťovala v politikově domě důkazy o daňových únicích a porušování zákona o politických stranách. Kromě domu v Münsteru prohledala policie ve čtvrtek ještě dalších čtyřiadvacet objektů ve třinácti místech v Německu, ve Španělsku, v Lucembursku a v Lichtenštejnsku. Na akci se podílelo více než 100 policistů.

Podnětem k vyšetřování se stal sporný Möllemannův leták z loňské volební kampaně, v němž tehdejší místopředseda FDP a šéf zemské organizace v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku ostře kritizoval Izrael. Byl kvůli tomu obviněn z antisemitismu. Podezření vzbudil i způsob financování kampaně. Möllemann si loni na jaře vyzvedl z konta v Lucembursku asi milión eur (asi 32 mil. Kč), z nichž zřejmě financoval leták. Prokuratura má podezření, že tyto peníze nebyly řádně zdaněny. Existuje také podezření, že Möllemann po léta přijímal a dále rozděloval ilegální dary pro FDP.

Möllemann poté ztratil všechny stranické funkce a v březnu sám opustil FDP, která se jej chystala vyloučit. Skandál ji připravil o hlasy voličů. Poslanecké mandáty ve Spolkovém sněmu i v Zemském sněmu v Düsseldorfu si však ponechal. 

Již před několika lety se zabila při seskoku padákem Möllemannova partnerka z parašutistického oddílu. Vyšetřování zjistilo, že její padák byl záměrně poškozen, a vynořily se dohady, že cílem útoku měl být ve skutečnosti právě Möllemann. Případ však nebyl nikdy objasněn. 

Reklama

Výběr článků

Načítám