Hlavní obsah

Bývalý ministr Safadí stáhl kandidaturu na libanonského premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý libanonský ministr financí Muhammad Safadí stáhl v sobotu svoji kandidaturu na premiéra. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že podle jeho názoru by nyní bylo obtížné vytvořit harmonickou vládu podporovanou všemi stranami, uvedla agentura Reuters. Pětasedmdesátiletý Safadí se objevil jako kandidát ve čtvrtek, když politické zdroje a libanonská média uvedly, že tři hlavní politické strany souhlasily s jeho podporou na tuto funkci.

Foto: Cynthia Karam, Reuters

Bývalí libanonský ministr Muhammad Safadí

Článek

Jeho rozhodnutí o stažení vrací zpět na začátek tlak na vytvoření vlády potřebné k přijetí nutných reforem, když nebývalé protesty v zemi přiměly minulý měsíc bývalého premiéra Saada Harírího k rezignaci.

Safadí v prohlášení uvedl, že se rozhodl stáhnout svoji kandidaturu po konzultacích s politickými stranami a po sobotním setkání s Harírím. Prominentní obchodník s vazbami na Saúdskou Arábii poděkoval prezidentovi Michelovi Aúnovi a Harírímu za podporu své kandidatury a řekl, že doufá, že se Harírí vrátí jako premiér a vytvoří novou vládu.

Protestující, kteří vyšli do ulic v sobotu, kritizovali Safadího možnou nominaci a prohlásili, že je v rozporu s celonárodními výzvami k vyhnání politické elity, jejíž byl podle nich součástí.

Harírí rezignoval 29. října v důsledku protestů proti vládnoucím elitám, kterým mnozí Libanonci přičítají vinu za korupci ve státní správě a za ekonomickou krizi, která je nejhorší od občanské války v letech 1975-90.

Protestující v Libanonu uklidňovali batole dětskou písničkou

Koktejl

Safadí je prominentní podnikatel a někdejší poslanec z převážně sunnitského města Tripoli. Byl ministrem financí v letech 2011 až 2014 a před tím ministrem pro ekonomiku a obchod. Podle libanonského sektářského systému dělení moci musí být premiér sunnita. Americká ambasáda v roce 2009 ve zprávě, kterou zveřejnil server WikiLeaks, uvedla, že Safadí zbohatl v Saúdské Arábii a má blízko k saúdskoarabské královské rodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám