Hlavní obsah

Bývalý irácký ministr obrany se prý vzdal Američanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSUL

Bývalý irácký ministr obrany Sultán Hášim Ahmad Taj se v pátek po týdnech vyjednávání vzdal v severoiráckém Mosulu americkým jednotkám. Sdělily to nezávisle na sobě světové agentury s odvoláním na kurdského aktivistu lidských práv Davúda Bagistáního, jenž ve zdlouhavém vyjednávání působil jako prostředník.

Foto: Festival Jeden svět

Řada z více než stovky filmů festivalového programu ukazuje příběhy všedních, ve shonu běžného života neviditelných hrdinů.

Článek

"Byl zatčen kolem osmé hodiny ranní. S bývalým ministrem obrany je v zajetí spojeneckých sil i jeho rodina," uvedl Bagistání. "Neprodáváme Američanům lidi jako je Taj. Je sice pravda, že byl součástí irácké vlády, ale je to nevinný muž a chceme, aby se k němu Spojené státy tak chovaly," dodal. Ministr údajně souhlasil s vydáním pod podmínkou, že "nebude stíhán za zločiny".

Sultán Hášim Ahmad Taj má na seznamu 55 nejhledanějších představitelů bývalého iráckého režimu pořadové číslo 27 a pozici srdcové osmičky. Exministrova kapitulace bude podle Bagistáního oficiálně oznámena později na tiskové konferenci v Mosulu. Armáda USA do té doby nechce zatčení blíže komentovat.

Vydal se za beztrestnost?

Zpráva o vyjednávání poprvé pronikla na veřejnost v úterý, kdy Bagistání ukázal agentuře AP dopis, který Tajovi zaslal velitel 101. americké letecké divize David Petraeus. Zaručil se v něm, že americká armáda bude zacházet s bývalým iráckým ministrem obrany slušně, jestliže se sám vydá do zajetí.

Podle agentury AP Petraeus písemně sdělil příbuzným, že armáda Tajovo jméno ze seznamu vymaže výměnou za to, že se bývalý ministr přihlásí. Ze seznamu 55 prominentů iráckého režimu Američané zatím zadrželi 38 osob, tři hledaní byli zabiti včetně synů Saddáma Husajna Udaje a Kusaje. Dalších 14 Iráčanů v čele se svrženým prezidentem Saddámem Husajnem se Washingtonu zatím nepodařilo polapit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám