Hlavní obsah

Bývalý generál KGB se stal občanem USA

CNN, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bývalý generál sovětské tajné služby KGB Oleg Kalugin, odsouzený v Rusku za velezradu, získal americké občanství. V úterý to sám oznámil americkým sdělovacím prostředkům.

Foto: Jan Karásek

Michal Viewegh

Článek

"Jsem stále občanem Ruska, ale zvolili jsem si americké občanství, protože se nemohu do Ruska vrátit," řekl někdejší agent, který po léta verboval americké občany, aby mu prodávali americká státní tajemství. V pondělí složil slib věrnosti USA a stal se Američanem. V USA se rozhodl zůstat v roce 1995 a loni byl v Rusku v nepřítomnosti odsouzen za velezradu k 15 rokům vězení. Byl usvědčen mimo jiné z vyzrazení tzv. krytí sovětských a ruských agentů v USA.

O americké občanství prý Kalugin původně nechtěl usilovat, ale skutečnost, že byl v Rusku odsouzen, jej přiměla svůj názor změnit. Po získání občanství prohlásil, že pro něj není problémem přísahat věrnost zemi, která pro něj byla dříve nepřítelem. "Je to logický vývoj, koneckonců Spojené státy byly vždy předmětem mého zájmu a součástí mého života," řekl bývalý generál.

Kalugin si vysloužil ostrou kritiku od ruského prezidenta Vladimíra Putina, který byl sám dříve agentem KGB. Putin označil Kalugina veřejně za zrádce a ten jej na oplátku nazval válečným zločincem.

Reklama

Výběr článků

Načítám