Hlavní obsah

Bush v Bagdádu pózoval s umělým krocanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vypečený krocan, s nímž prezident Spojených států George Bush pózoval při návštěvě amerických vojáků v Den díkůvzdání v Bagdádu, byl umělý. Šlo o atrapu, kterou si první muž USA vypůjčil v jídelně jen pro účely fotografování. Napsal to ve čtvrtek deník The Washington Post. Bílý dům nemluvil pravdu ani o pilotovi, který zahlédl Bushovo letadlo.

Foto: Pavel Šulc

Doggie

Článek

Bílý dům se v reakci na odhalení brání tím, že nešlo o laciné populistické gesto a nic nebylo předem připravené, což však deník, jenž měl na místě reportéra Mika Allena, vyvrací právě s odkazem na zmíněný snímek.

Fotografie budí dojem, že první muž USA záhy podnos položí na stůl a začne s porcováním masa, což také tvrdily reportáže o průběhu bleskové cesty do Bagdádu.

Jenže Bush vojákům nic neservíroval, a vojáci dokonce nevečeřeli žádného svátečního krocana, jak zpravodajství budilo dojem. O slavnostním večeru se vojákům podávala běžná strava, a každý si pro svůj příděl do kantýny chodil sám, přiznal nyní podle britského deník The Guardian Bílý dům. Žádné "prezidentské porcování" krocaní pečeně a obsluha se nekonaly. Američtí reportéři přitom světu ve zpravodajství líčili z Bagdádu v detailech něco, co se vůbec nestalo "Kolik chcete, jednu, nebo dvě porce?" vyptával se podle jejich verze prezident vojáků nad pečínkou.

List The Times dokonce ve čtvrtek spekuloval, že propagandistická kamufláž zřejmě zašla ještě dál, protože některé momenty prezidentovy "scénky s krocanem" mohly být předtočeny předem, aby je pak stačilo je prostříhat se záběry amerických vojáků, jak si odnášejí ono jídlo z kantýny.

Kdo to vlastně viděl prezidentův letoun?

Prezidentův úřad také potvrdil, že stroj, jehož pilot spatřil a kontaktoval prezidentské Air Force One s Bushem při letu do Iráku, nepatřil britským aeroliniím British Airways, jak do té doby vytrvale uváděl. Americká média s definitivní platností zjistila, že nikdo z britských pilotů to nebyl. Zůstává tak záhadou, čí letadlo a čí pilot tedy Air force One viděl a proč to bezpečnostní služba Bílého domu sváděla na Brita.

Mluvčí Bílého domu Scott McClellan v palbě otázek nakonec neochotně přiznal, že šlo o stroj "jiné společnosti než britské", odmítl však upřesnit, jaké. Konání krátkého radiového rozhovoru mezi letadly za letu ale znovu potvrdil.

Bushovi v okamžiku setkání zbývaly do Bagdádu ještě tři hodiny letu. Nařídil své ochrance, aby prověřila, zda je jeho mise stále ještě tajná. "Ujistili mne, že informace o letu jsou stále pod přísnou kontrolou a že v místě přistání je situace tak pozitivní, jak jen může být," poznamenal později Bush.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush navštívil Bagdád

Bleskovou a do poslední chvíle utajovanou návštěvu Iráku vykonal ve čtvrtek večer americký prezident George W. Bush. Jde o jeho vůbec první cestu do země,...

Další mrtvý v Iráku, Bush se vrátil do USA

V Iráku byl ve čtvrtek zabit další americký voják. Podle komuniké 82. výsadkové divize byl zastřelen u kasáren městečka Ramádi zhruba sto kilometrů západně...

Výběr článků

Načítám