Hlavní obsah

Bush umožnil vývoz amerických zbraní do Iráku

WASHINGTON

Irácká prozatímní vláda může dovážet do země americké zbraně. Rozhodl o tom ve středu prezident Spojených států George W. Bush, jenž podepsal příslušnou direktivu. Podle ní získal Bagdád po dlouhých letech status spřátelené vlády USA.

Foto: Sylva Horáková

Konference Ženská energie pro politiku, vystoupení senátorky Miluše Horské.

Článek

"Prezident je přesvědčen, že dodávky obranného charakteru do Iráku podpoří pokračování procesu demokratických reforem a posílí irácké demokratické instituce," cituje tisková agentura Reuters nejmenovaný americký vládní zdroj.

Bushův krok je vnímán jako podpora důvěryhodnosti nové irácké vlády. Memorandum je adresované tamnímu ministerstvu zahraničí.

Formálně umožňuje Iráku přijímat materiál, služby a asistenci ze strany amerických výrobců zbraní, a to v rámci dvou zákonů definujících tuto oblast.

Každá žádost Bagdádu o prodej zbraní či asistenci z USA bude údajně posuzována jednotlivě.

Kritika Filipín

Ostré výtky ze strany Bílého domu se dostalo ve středu naopak filipínské vládě. Washingtonu se nelíbí, že Manila ustoupila vydírání únosců a výměnou za život Angela de la Cruze předčasně stáhla své vojáky z Iráku. [celá zpráva]

"Suverénní státy přijímají suverénní rozhodnutí," komentoval odchod Filipínců americký ministr obrany Donald Rumsfeld.

K tomu mnohoznačně dodal, že "když o něco člověk usiluje, je odměněn, v opačném případě ho stihne trest". Zdůraznil také, že stále vyšší počet rukojmí, která se dostávají v Iráku do zajetí únosců, odhodlání Spojených států v této zemi neoslabí.

Anketa

Schvalujete rozhodnutí Washingtonu umožnit Iráku nákup zbraní v USA?
Ano
35,8 %
Ne
37,1 %
Nedokážu vše posoudit
13,7 %
Nezajímá mě to
13,4 %
Celkem hlasovalo 754 čtenářů.

Reklama

Související články

Únosci opět hrozí smrtí filipínského rukojmí

Filipínský řidič, zadržovaný islámskými ozbrojenci v Iráku, byl údajně propuštěn, jak v sobotu sdělila oficiální filipínská místa. Únosci to ale podle televize...

Výběr článků

Načítám