Hlavní obsah

Bush podpořil protesty v Íránu

– TEHERÁN/KENNEBUNKPORT
ČTK, IRNA

Tisíce lidí v neděli večer manifestovaly v ulicích íránského hlavního města Teheránu. Ve městě se dokonce ozvala střelba. Americký prezident Bush včera v dopise podpořil právo Íránců kritizovat vedení země. Mezi 248 podepsanými jsou reformátorští politici, duchovní, členové liberální opozice, intelektuálové, profesoři univerzit a novináři.

Foto: Josef Zajíc

Start 15. ročníku Prvního jarního kufru 17.3.2012 Raduň

Článek

 "Národ má právo kontrolovat, radit i kritizovat představitele státu. Může je také přinutit k demisi a zbavit se jich, není-li s nimi spokojen. Vyvozovat ze svého postavení božskou a absolutní moc a vzbuzovat jí v lidech strach je rouhání bohu a potlačování lidské důstojnosti," praví se v kriticky formulovaném textu dopisu.

Studentské protesty nekončí

Studenti při demonstracích v minulých dnech žádali demisi duchovního vůdce Íránu ajatolláha Alího Chameneího, ale kritizovali také prezidenta Mohammada Chátamího. Sliboval reformy v obou prezidentských volbách, v nichž mimo jiné i díky studentským hlasům zvítězil, ale zatím se mu je nepodařilo prosadit.

Protesty se v neděli v Teheránu sice zmírnily, ale zato se rozšířily i mimo hlavní město. Akce trvají od úterka a největší byly zatím v pátek, kdy se k pořádkovým policistům přidali islámské milice a na studentských kolejích zranily 80 studentů.

Při výtržnostech byla řada lidí zadržena, mluvčí bezpečnostních sil v Teheránu však v neděli popřel, že by mezi zadrženými byl jediný student. Prý tam jsou jen lidé, kteří na studenty útočili a poničili také koleje. Pokud bude klid, podaří podle něj  škody během několika dní odstranit. Současně varoval, aby bojůvky studenty nenapadali.

Bush volá po demokratizaci Íránu

Americký prezident George Bush v neděli manifestace označil za "pozitivní" a za předzvěst budoucích svobod Íránců. "Íránci začínají volat po svobodné zemi...Svoboda je silné lákadlo a já si myslím, že jednou převládne všude. Touha po ní hýbe národy," řekl Bush novinářům. Mluvčí Bílého domu Ari Fleischer v sobotu doporučil konzervativním duchovním, aby začali "naslouchat íránskému lidu volajícímu po demokracii a právu".

Íránské vedení ovšem tvrdí, že Íránce k protestům podněcují USA, které v minulých týdnech Teherán obvinily, že pod rouškou civilního energetického programu pracuje na jaderném zbrojení. Írán považuje americké komentáře k dění v Íránu za zasahování do vnitřních záležitostí. Navíc tvrdí, že íránský lid má s "americkou demokracií pětadvacetileté zkušenosti." Naráží na vládu s Američany spjatého šáha Rázy Páhlavího, kterého vystřídala právě současná islámská teokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám