Hlavní obsah

Bush: Husajn neodzbrojuje, jen dělá šarádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Irácký vůdce Saddám Husajn neodzbrojuje i přes rezoluce OSN a přítomnost přes 200 000 amerických vojáků u hranic jeho země, řekl prezident USA George Bush ve čtvrtek večer v Bílém domě. Obvinil Irák, že pro inspektory OSN uspořádal jen "věrohodnou šarádu". Pokud se svět nepostaví irácké hrozbě, svobodné národy budou čelit "nepřijatelným rizikům".

Foto: Archív H+Z

Irák 1960

Článek

Bush tvrdí, že Irák skrývá zbraně hromadného ničení a produkuje další. Americké zpravodajské informace prý ukazují, že Husajn po zničení několika raket Samúd-2 nařídil další výrobu téhož typu raket. Iráčané prý také skrývají látky pro biologické a chemické zbraně.

"To nejsou akce režimu, který odzbrojuje. To jsou akce režimu provádějícího svéhlavou šarádu. To jsou akce režimu, který systematicky a promyšleně vzdoruje světu," prohlásil americký prezident.

Husajn je hrozbou pro americký národ

"Kdyby irácký režim odzbrojoval, věděli bychom to, protože bychom to viděli. Irácké zbraně by byly prezentovány inspektorům a svět by byl svědkem jejich zničení," řekl dále Bush a o iráckém vůdci tvrdil: "Pokouší se získat čas. Jsem schopen pochopit proč. Je v tom úspěšný 12 let."

"Jsem přesvědčen, že Saddám Husajn je hrozbou pro americký národ. Jsem přesvědčen, že je hrozbou pro irácké sousedy," řekl Bush a vyjmenoval invaze a útoky, které Husajn provedl na sousední státy i na vlastní obyvatele. Odzbrojení Iráku je podle Bushe problém celého světa, neboť Husajn poskytuje finance a bezpečný ráj pro teroristy.

USA nepotřebuje ničí svolení

Pro útok na Irák podle Bushe není zapotřebí další rezoluce OSN. Je však prý třeba, aby členové Rady bezpečnosti OSN "ukázali své karty, aby svět věděl, kde budou stát, až dojde na Saddáma".

Na otázku týkající se nerozhodnosti některých členů RB OSN ohledně úderu na Irák Bush odpověděl: "Vstupujeme do 21. století a pokud jde o naši bezpečnost, skutečně nepotřebujeme ničí svolení." Na dotaz, zda dá Husajnovi ultimátum dva či tři dny na definitivní odzbrojení, Bush řekl: "Stále jsme v konečných stádiích diplomacie."

USA předloží rezoluci třeba bez podpory

Návrh rezoluce o odzbrojení Iráku prý Američané předloží, ať již pro ni bude v Radě bezpečnosti podpora jakákoli. Bush slíbil, že v případě vojenské intervence proti Bagdádu bude zbrojním inspektorům poskytnuto dost času na opuštění Iráku. "Pokud budeme muset použít sílu, myslím, že mnoho národů bude s námi," prohlásil Bush. Ohledně států jako Francie, Německo, Rusko a Čína řekl: "Máme neshody ... Jsou to stále naši přátelé."

S KLDR je třeba jednat

Co se týče severokorejské krize, americký prezident zopakoval své stanovisko, že nejlepším způsobem jejího řešení je multilaterální přístup zahrnující USA, Japonsko, Čínu, Jižní Koreu a Rusko. Severokorejského vůdce Kima Čong-ila je prý třeba přesvědčit, že "vývoj jaderného arzenálu není v jeho zájmu". Co se týče možností diplomatického řešení severokorejské krize, vyjádřil Bush optimismus.

Reklama

Související témata:

Související články

Rumsfeld: na Irák můžeme zaútočit ihned

Americká armáda je nyní v oblasti Perského zálivu připravena provést invazi do Iráku, pokud se americký prezident George Bush rozhodne pro vojenskou operaci....

Výběr článků

Načítám