Hlavní obsah

Blair: Inspektoři dostanou více času, Saddám musí jít

– LONDÝN

Britský ministerský předseda Tony Blair dnes řekl, že inspektoři OSN dostanou v Iráku trochu více času. Dal však současně najevo, že je nadále pevně odhodlán jít do války, pokud Irák neodzbrojí. Stejný názor vyjádřil v pátek prezident USA George Bush i jeho ministr obrany Colin Powell.

Článek

Navzdory oficiální britské politice dal Blair na srozuměnou, že pokud se Irák nepodrobí, bude jeho cílem svržení prezidenta Saddáma Husajna. "Zbavit svět Saddáma Husajna je akt humanity. Nehumánní je ponechat ho u moci."

Británie prosazuje i nadále řešení prostřednictvím OSN. Inspektoři předloží další zprávu 28.února, řekl premiér, ale nevysvětlil, zda to považuje za poslední termín pro iráckého prezidenta, aby se podrobil rezolucím, které Rada bezpečnosti vydává už 12 let.

Blair připomněl oběti Husajna

Blair v projevu na konferenci vládní Labouristické strany a několik hodin před začátkem mírových pochodů v Británii řekl, že rozhodnutí jít do války není lehké a může být přijato jedině tehdy, když jiné možnosti už nejsou. Avšak heslo: "Zastavte válku," má rovněž důsledky, zdůraznil směrem k účastníkům dnešních demonstrací. Připomněl jim, že oběti iráckého prezidenta Saddáma Husajna nikdo v televizi neuvidí, ale ony přesto existují.

"Nebude žádný pochod ve prospěch obětí Saddáma, žádné protesty ohledně tisíců dětí, které pod jeho vládou každoročně zbytečně umírají, žádné spravedlivé rozhořčení nad mučírnami." Pokud bude dnes na mírovém pochodu v Londýně plánovaných 500 000 lidí, je to pořád méně než počet těch, za jejichž smrt je Saddám Husajn odpovědný. "Pokud jich bude milion, je to pořád ještě méně než počet lidí, kteří zahynuli ve válkách, které on začal."

Saddám se musí podvolit

Těm, kteří jsou povzbuzeni postupem Iráku v posledních dnech a žádají pro iráckou vládu více času, vzkázal, aby si uvědomili, že každý dílčí ústupek byl vynucen zdrcující silou a hrozbou jejím použitím. Blair zdůraznil, že problém dnes není v inspektorech, ale v přístupu Iráku.

Připomněl, jak Irák léta tvrdil, že nemá biologické zbraně. Inspektoři OSN skutečně po čtyři roky žádné takové zbraně nenašli. Až ve chvíli, kdy uprchl zeť iráckého prezidenta, zjistilo se, že takový program existuje. Onen švagr byl pak vlákán zpět do Iráku a zavražděn. Proto čas, který je potřeba nyní, není čas na to, aby inspektoři nalezli zbraně. Je to čas, který je nutný k tomu, aby bylo možno udělat úsudek, zda se Saddám Husajn změnil a je připraven spolupracovat, nebo nikoli.

Pokud bude, mohou mít inspektoři tolik času, kolik budou potřebovat, slíbil Blair. Potvrdil, že pokud Irák nesplní vůli Rady bezpečnosti, mělo by světové společenství splnit svou hrozbu vážnými důsledky. Varoval, že pokud to neudělá, vydá se OSN nebezpečí, že se stane stejně málo relevantní jako bezzubá Společnost národů před druhou světovou válkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Slyšení inspektorů významný posun nepřineslo

Ani páteční slyšení šéfa zbrojních inspektorů Hanse Blixe a ředitele Mezinárodní atomové agentury Muhammada Baradeje nepřineslo posun v postoji členských států...

Výběr článků

Načítám