Hlavní obsah

Bush a Blair jednají o poválečném Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/NEW YORK/MOSKVA

Americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair se v pondělí večer sešli ke dvoudenním společným rozhovorům o poválečném uspořádání Iráku a roli OSN i Evropské unie v něm. Summit doprovázejí zvýšená bezpečnostní opatření. V Belfastu byly od rána vyhlášeny již tři pumové poplachy.

Foto: Dana Smrčková

Zleva Jiří Vodička, Petr Nouzovský a Julie Svěcená.

Článek

Americko-britský summit se koná u severoirského Belfastu na hradě Hillsborough. Politici se během posledních tří týdnů sejdou již potřetí. Poprvé však bude hostitelem Tony Blair.

Konání summitu doprovází i zvýšená bezpečnostní opatření. V Belfastu byly již vyhlášeny tři pumové poplachy. Informovala o tom agentura AFP. První poplach byl vyhlášen časně ráno na mezinárodním letišti, kam mířilo Bushovo letadlo. Policisté situaci prověřili a po několika hodinách poplach odvolali.

Další dva poplachy - jeden na městském letišti v Belfastu a druhý podél dálnice, která spojuje mezinárodní letiště s městem - trvají a policie pokračuje ve vyšetřování. Terminál letiště byl z preventivních důvodů vyklizen.

Na summitu v Hillsborough mohou padnout o Iráku důležitá rozhodnutí, i když shoda není dopředu daná. Ačkoli Blair chce podstatnou roli OSN, americká zkušenost s "druhou rezolucí" před válkou v Iráku hraje proti němu. Blair tak bude prosazovat vliv OSN na více než humanitární pomoc jen s velkými obtížemi. Pro britského premiéra je konference na hradě Hillsborough velkou satisfakcí. Ukazuje jeho kritikům, že díky své politice má Blair nyní jako jediný evropský politik reálný vliv na americké rozhodování.

Britové nechtějí zůstat v Iráku dlouho

Britští vojáci opustí Irák po válce, jakmile to bude možné, a koncem letošního roku by jich tam mělo zůstat jen málo. Řekl to včera britský ministr obrany Geoff Hoon. Na otázku televize BBC, kolik britských vojáků bude v Iráku za šest až devět měsíců, Hoon odpověděl: "Doufám, že to bude velmi malý počet."

"Je důležité, aby britské jednotky, koaliční síly, nezůstávaly v Iráku ani o den déle, než je nezbytné," dodal.

Naopak první náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz včera nevyloučil delší přítomnost amerických jednotek v Iráku podle vzoru Německa, kde jsou američtí vojáci od konce druhé světové války. "Je to jedna z možností," uvedl Wolfowitz na dotaz, zda v Iráku předpokládá americkou vojenskou přítomnost podobnou té, jakou USA mají v Německu.

Blair chce zacelovat rány v Evropě

Premiér je rozhodnut využít situace, aby začal "zacelovat rány" mezi evropskými mocnostmi. Na rozdíl od doby před iráckou válkou nyní s hlavními evropskými spojenci Londýn více komunikuje. Za svou ochranu evropských zájmů v Bílém domě bude chtít posílení vlivu Londýna v debatě o dalším směřování EU, na niž si tradičně nárokují ideový monopol Francie a Německo.

Pro Blaira je mimořádně důležité, že je Bush ochoten se dále zabývat blízkovýchodním mírovým plánem. Podle britských zdrojů začal Blairův vliv na Bushe v této otázce už vyvolávat znepokojení v Tel Avivu.

Z britského hlediska je velice důležité i to, že se Bush chce zapojit do mírového procesu v Severním Irsku, který se zcela zřetelně ocitl ve slepé uličce. Bush bude po Billu Clintonovi už druhým americkým prezidentem, který přichází Blairovi na pomoc v kritické chvíli tohoto procesu.

Riceová v Moskvě

Bushova poradkyně pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová, která je na návštěvě Moskvy, se dnes snaží "napravit" americko-ruské vztahy. Právě Rusko se řadí mezi nejvýznamnější oponenty války v Iráku.

Zatím se setkala s ministrem zahraničí Igorem Ivanovem a jednat má s ministrem obrany Sergejem Ivanovem a tajemníkem Bezpečnostní rady Vladimirem Rušajlem.

Po schůzce s Ivanovem se Riceová vyhnula jakýmkoli komentářům a pouze prohlásila, že její více než hodinový rozhovor s ruským ministrem zahraničí byl "velmi dobrý". Nijak také nekomentovala souvislosti nedělního ostřelování kolony ruských diplomatů a novinářů, kteří se stali terčem palby při odjezdu z Bagdádu. Podle agentury Interfax to bylo jedním z předmětů dnešního jednání.

Annan svolal RB OSN

Generální tajemník OSN Kofi Annan svolal na pondělí neformální schůzku Rady bezpečnosti OSN věnovanou Iráku. "Jde o neformální schůzku, kterou bude mít ráno 15 členů rady s generálním tajemníkem (OSN)," řekla mluvčí mexické mise u OSN tiskové agentuře Reuters. Mexiko v dubnu předsedá Radě bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám