Hlavní obsah

Bundeswehr chystá vojáka budoucnosti pro mise v cizině

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Voják s miniaturním laptopem, z něhož se v každém okamžiku dozví, kde přesně je a kdo stojí proti němu. S náboji na principu mikrovln. Chráněn raketovým systémem schopným zlikvidovat jakoukoli hrozbu. Utopie, nebo počítačová hra? Ani to, ani ono. Pokud vyjdou všechny záměry, bude tak vypadat příslušník bundeswehru -a nemusí to trvat tak dlouho.

Článek

První část projektu, který má být odpovědí na změny v poslání německých ozbrojených sil obzvlášť po útocích na USA 11. září 2001, už dokonce dostala přesnější podobu. Jednotky bundeswehru už používají v rámci misí v Afghánistánu a v bývalé Jugoslávii -Bosně a Hercegovině a Kosovu -taktický informační systém FAUST (česky Pěst).

"Automaticky aktualizuje údaje o situaci a pozici vojáků. Například posádka hlídkového vozu může zanášet do digitální mapy nejčerstvější údaje o situaci na místě, například o umístění minových polí. Součástí jsou lékařské zprávy o zraněných přímo z terénu," shrnuje přednosti podplukovník Hans Krenz.

Němečtí stratégové z ozbrojených sil i bezpečnostních složek s mimořádnou pozorností sledují vývoj tzv. nesmrtících zbraní (Non-Lethal Weapons). Do úvahy přicházejí především pro speciální komanda a boj na ulicích velkých měst. Některé pracují na principu elektrických impulsů, jiné využívají mikrovlny.

"Toto elektromagnetické záření dokáže vyvolávat na lidské pokožce pocit intenzívního tepla, aniž by způsobilo těžké popáleniny. Může být nasazeno nejen proti lidem, ale i proti technice - dokáže vyřadit z činnosti přinejmenším dočasně vozidla, počítače, mobily. "Americká armáda chce namontovat mikrovlnná děla na vozidla a nasadit je v Iráku," potvrdil listu Handelsblatt Karl-Friedrich Ziegahn z Fraunhoferova institutu pro chemické technologie v Pfinztalu.

Německo se rovněž podílí spolu s USA a Itálií na vývoji taktického raketového systému protivzdušné obrany Meads (Medium Extended Air Defence System). Podle listu Financial Times Deutschland má nahradit systém Patriot, který v bundeswehru odsloužil už 25 let.

Na rozdíl od Patriota odkáže rozpoznat nebezpečí ze všech směrů, takže by mohl například střežit vzdušný prostor nad německou základnou Camp Warenhouse v afghánském Kábulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám