Hlavní obsah

Budíček křesťanských demokratů přišel pozdě, Fico směřuje do premiérského křesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) v pátek večer rozhodlo, že by se stále chtělo pokusit o sestavení vlády bez strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica. Probuzení KDH však přišlo pozdě a Fico, jako vítěz parlamentních voleb z 30. září, už převzal iniciativu a s největší pravděpodobností se počtvrté posadí do premiérského křesla.

Foto: Envato Elements

Předseda KDH Milan Majerský

Článek

Předseda KDH Milan Majerský ve čtvrtek řekl, že nevstoupí do vlády se Směrem ani s liberálním Progresivním Slovenskem (PS), které skončilo ve volbách druhé. Zkušený Fico toto zaváhání křesťanských demokratů okamžitě využil a rezolutně odmítl požadavek předsedy strany Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho na post předsedy vlády.

Místo toho mu nabídl funkci předsedy parlamentu. Po slovech předsedy KDH Pellegrini neviděl jinou možnost sestavení vládní většiny a na Ficovu nabídku podle kuloárních informací kývl.

Za těchto okolností se zdá, že Slovensko je jen krůček od vytvoření vládní koalice v sestavě Směr, Hlas a Slovenská národní strana (SNS), která by měla ve 150členném parlamentu většinu 79 hlasů.

Pellegrini tlačí na pilu, Ficovi si řekl o post premiéra

Evropa

Hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečky, které ve volbách skončilo druhé, mělo sice Pellegrinimu nabídnout post premiéra, ale předseda Hlasu se už přiklonil k Ficovi.

KDH svou šanci propáslo a společně s PS a stranou Svoboda a Solidarita skončí s největší pravděpodobností v opozici.

Celoslovenská rada KDH má rozhodovat o povolebním postupu dokonce až 14. října a Slovensko už do té doby asi bude mít novou vládu. Prezidentka Zuzana Čaputová dala totiž Ficovi čas do 16. října a místopředseda Směru Robert Kaliňák avizoval, že vytvoření nové koalice oznámí pravděpodobně už příští týden. Rada KDH tak přijde s křížkem po funusu.

Matovič obvinil Čaputovou z vytvoření druhého mocenského centra

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám