Hlavní obsah

Britská poslankyně: být Palestinkou, zvažuji zabíjení

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská poslankyně za opoziční Liberálně-demokratickou stranu Jenny Tongeová šokovala politickou scénu, když prohlásila, že kdyby byla Palestinkou, uvažovala by o tom, stát se jedním ze sebevražedných atentátníků.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Kdybych musela žít v jejich situaci - a říkám to záměrně, asi bych zvažovala, že se stanu jedním z nich," zdůraznila ve čtvrtek Tongeová, původním povoláním lékařka a bývalá zahraničně politická mluvčí své strany.

V pátek poslankyně v rozhovoru pro BBC dodala, že v žádném případě neschvaluje terorismus. "Musíme se však snažit pochopit jejich životní podmínky i důvody, které je k takovým činům vedou. Jsou ve strašlivé mizérii a svět jen stojí a dívá se. Něco se musí udělat," uvedla Tongeová.

Izraelské velvyslanectví v Londýně vydalo prohlášení, že je výroky Tongeové "šokováno". Poslankyně tímto povzbuzuje atentátníky a přispívá k dalšímu vyostřování blízkovýchodního konfliktu, řekla mluvčí ambasády.

Vzkaz kritiků: rezignujte

Ostrá kritika přišla i z domácí politické scény. Poslankyně za vládní labouristy Louise Ellmanová obvinila Tongeovou, že dává terorismu "zelenou". "Měla by se omluvit, protože musíme všichni usilovat o mírová jednání, aby tragický konflikt již skončil," dodala.

Od Tongeové se distancovala i její vlastní strana, která kontroverzní prohlášení označila za osobní stanovisko poslankyně. "Nemluvila jménem strany. Liberální demokraté za žádných okolností neschvalují terorismus, ať jej páchají sebevražední atentátníci nebo kdokoli jiný," stojí v oficiálním sdělení strany.

Šéf liberálních demokratů Charles Kennedy mezitím podle listu The Guardian zvažuje, že vyzve Tongeovou k rezignaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám