Hlavní obsah

Britská opozice stojí za Blairem, Francie odmítá návrhy Londýna

Novinky, DPA, ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ, LONDÝN

Britský ministerský předseda Tony Blair se sešel s vůdcem parlamentní opozice Iainem Duncanem Smithem. Duncan Smith dal najevo, že premiéra v jeho rozhodnutích podporuje a že s válkou proti Iráku souhlasí.

Foto: Archív MJVM ve Zlíně

Archeologické nálezy MJVM

Článek

Pokud se tedy proti Blairovi nevzbouří více než 170 jeho vlastních poslanců, měl by své případné válečné rozhodnutí prosadit i v parlamentu. Blair už sdělil parlamentu, že nevyužije "nabídky" amerického ministra obrany, aby do války proti Iráku vzhledem k vnitropolitickým potížím nešel.

Současně debatovali odmítavý postoj Paříže k britskému návrhu nové rezoluce OSN k Iráku

Francie proti britskému návrhu

Francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin odmítl britský kompromisní návrh k Iráku. Nejde o to poskytnout Iráku před válkou ještě několik dodatečných dnů, prohlásil de Villepin v Paříži. Francie bere podle něj britské představy na vědomí, ale ty neodpovídají na otázky, které předkládá mezinárodní společenství.

Britové přišli ve středu s katalogem šesti požadavků, které by měl Bagdád splnit, aby zabránil ozbrojenému útoku. Chtějí, aby Irák zlikvidoval chemické a biologické zbraně, zakázané rakety a aby přiznal, že vyvíjel zbraně hromadného ničení, což je informace, která je rovněž již obsažena ve zprávách OSN. Požadují, aby Saddám Husajn ohlásil v televizi ochotu k úplnému odzbrojení.

Daleko více je třeba podporovat mírové odzbrojení Iráku, zdůraznil při odmítnutí návrhu rezoluce de Villepin. Zbrojení kontroly OSN v Iráku jsou hodnověrnou alternativou k válce. Přinesly již výsledky, uvedl de Villepin.

Paříž podporuje snahy všech zemí v radě bezpečnosti, které chtějí "v duchu rezoluce RB OSN 1441" přimět v realistickém čase ke skutečnému odzbrojení.

Nečekaně prudká reakce Britů

Po schůzce s Blairem uvedl Duncan Smith rovněž řekl, že ho ministerský předseda informoval, že naděje na přijetí další rezoluce OSN se zmenšila, i když Blair prohlásil, že se nadále snaží rezoluci prosadit.

Také britský ministr zahraničí Jack Straw řekl, že Británie hodlá dále vyjednávat. Současně napadl Paříž, že nové britské návrhy zamítla "bez řádného uvážení". Zdůraznil nicméně, že Londýn bude ještě dnes a v pátek pracovat na tom, aby rezoluci prosadil, "navzdory tomu, co slyšíme z druhé strany (Lamanšského) průlivu".

"Jednáme a budeme pokračovat v jednání, dokud nedospějeme k závěru, že další jednání není možné," řekl Straw. Šest britských podmínek obhajoval jako rozumný návrh, protože vycházejí ze zprávy zbrojních inspektorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám