Hlavní obsah

Britové propašovali do někdejší NDR „hluchoněmé” agenty-sabotéry i zbraně

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská zpravodajská služba dokázala dostat za studené války na území tehdejší NDR sabotážní oddíly, které měly v případě intervence Varšavské smlouvy do Spolkové republiky spustit za frontou partyzánskou válku. Fakta o této operaci zveřejnili publicisté Erich Schmidt-Eeboom a Ulrich Stoll v rozšířeném vydání knihy Partyzáni NATO.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Opírají se o donedávna utajované dokumenty americké a (západoněmecké) rozvědky CIA a BND i o výpovědi svědků.

Agenti si ukryli pro záškodnický boj v NDR těžké zbraně včetně protitankových a protiletadlových střel v podzemních skladištích a na dně rybníků měli i 80 tun výbušin.

Britové vyčlenili pro operace vojáky z elitních komand Special Air Service (SAS). Ty se skládají z výsadkářů, odstřelovačů, specialistů pro boj v horách a žabích mužů.

Za studené války se jim dařilo pronikat na Východ, kde sledovali pohyb raket SS-20 a zaminovávali vojenské telefonní linky, aby mohly být v případě konfliktu vyhozeny na dálku do vzduchu.

Agenti pro NDR dostávali pro případ kontaktů s civilisty papíry hluchoněmých, aby se vyhnuli „dotěrným“ otázkám. Britové vyklidili ilegální sklady se sabotážní výzbrojí až v roce 1994, upozornil týdeník Focus.

Výběr článků

Načítám