Hlavní obsah

Británie poskytne Afghánistánu více peněz na omezení produkce heroinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Britský ministr zahraničí Jack Straw při své středeční návštěvě Kábulu slíbil dvakrát vyšší částku na boj proti výrobě a pašování heroinu. Právě drogová problematika dominuje jeho jednání s prezidentem Hámidem Karzáím. Šéf britské diplomacie oznámil, že britská roční podpora afghánské protidrogové kampani vzroste s platností od dubna na 100 miliónů dolarů.

Foto: Tomáš Želazko

Staniční sestra Radana Carbolová ukazuje novou koupací vanu.

Článek

Polovina těchto peněz půjde na program pomoci farmářům při přechodu od výnosného pěstování máku na pěstování legálních plodin. Straw rovněž uvedl, že Londýn plánuje zřízení fondu, do něhož by mohly přispívat další země, které chtějí Afghánistán v tažení proti narkotikům podporovat. Británie podle něj doufá, že by se prostřednictvím fondu mohlo shromáždit dalších 300 miliónů dolarů za rok. Spojené státy již slíbily, že budou letos investovat 780 miliónů dolarů do protidrogové akce v Afghánistánu.

Devadesát procent heroinu, který užívají narkomané v Evropě, pochází právě z Afghánistánu. Tam po pádu Tálibánu, který zavedl tvrdou protidrogovou politiku, vzrostla produkce opia dvacetkrát. Podle zpravodaje BBC se letos podařil snížit počet polí, na nichž se mák pěstuje.

Velká Británie, která se podílí na obnově Afgánistánu, klade značný důraz na snížení produkce drog v zemi. Cvičí v Afghánistánu policisty, kteří mají odhalovat jak tajné laboratoře, tak i pašeráky. V rámci mírových sil NATO působících v Afghánistánu slouží i několik set britských vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám