Hlavní obsah

Ženy v Iráku vězní kvůli jejich mužům, mučí je a znásilňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irácké úřady vězní ilegálně tisíce Iráčanek, jejichž muže podezřívají z trestné činnosti, většinou z napojení na povstalce. Ženy pak ve vězení musejí snášet mučení a sexuální zneužívání. Často jsou drženy několik měsíců, dokonce i let, aniž by jim prokázali nějakou vinu. Tyto praktiky pomáhají rozdmýchávat sektářské násilí v zemi, varovala ve čtvrtek organizace Human Rights Watch (HRW).

Foto: Rodi Said , Reuters

Míra násilí v Iráku stoupá. Ilustrační foto

Článek

„Zneužívání, které jsme zdokumentovali, je středobodem současné irácké krize,“ řekl náměstek ředitele HRW pro Blízký východ a severní Afriku Joe Stork.

Zpráva nazvaná Nikdo není v bezpečí: Zneužívání iráckých žen kriminálním soudním systémem uvádí, že v iráckých vězeních se nachází víc než 4200 žen. Týrané jsou většinou sunnitky, šíitky však také. O svých útrapách vypovídalo 27 žen. Mnohé popsaly, že byly kopány, věšeny za nohy hlavou k zemi, mláceny přes chodidla nebo dostávaly elektrické šoky. Některé policisté během výslechu znásilňovali. U většiny výslechů nedovolili přítomnost právníka.

Přeháníte, brání se vláda

Mluvčí iráckého ministerstva pro lidská práva uvedl, že výpovědi ve zprávě HRW byly přehnané. Na druhou stranu přiznal, že se k němu dostaly informace o nezákonném chování bezpečnostních sil. Úřady se to podle jeho slov snaží napravit.

„Irák stále pracuje na tom, aby nedocházelo k porušování vězeňských práv. Věnujeme tomu stále víc času. Chce to trpělivost, a nezákonné praktiky se stanou historií,“ poznamenal mluvčí.

Korupce v bezpečnostním aparátu je ale podle svědectví několika soudců ještě hlubší, jelikož existují tajné dohody policejních útvarů se soudními orgány, které se vědomě dopouštějí závažných porušování procesních práv, uvedla HRW.

Nejvíc mrtvých za šest let

Sektářské násilí v Iráku je už několik měsíců na vzestupu. Jen v lednu tam zemřelo násilnou smrtí víc než 1000 lidí, což je nejvíce za uvedené období za posledních šest let. Ještě před šesti lety se přitom v Iráku válčilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám