Hlavní obsah

Zemřel bývalý egyptský prezident Husní Mubárak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Zemřel bývalý egyptský prezident Husní Mubárak. Bylo mu 91 let a v čele Egypta stál jako jeho čtvrtý prezident 30 let, do revolučního roku 2011.

Foto: Profimedia.cz

Husní Mubárak na archivním snímku.

Článek

Mubárak čelil od roku 2011 několika procesům a strávil tři roky ve vězení, respektive v domácím vězení. V roce 2013 byl muž, který vládl zemi tvrdou rukou třicet let, převezen do vojenské nemocnice. Později byl propuštěn do domácího vězení a nakonec osvobozen.

Egyptský exprezident Mubarak je volný

Blízký a Střední východ

Po Mubárakově vládě se k moci dostalo islamistické Muslimské bratrstvo, které ale zemi nevyvedlo z ekonomických potíží a začalo klást důraz na islám. V roce 2013 armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího, který byl za tuto organizaci zvolen, a u moci je nyní bývalý generál Abdal Fattáh Sísí.

Sfinga egyptské politiky

Mubárak, který byl někdy pro svou dlouholetou vládu nazýván Sfingou, nastoupil do čela státu po zavraždění svého předchůdce Anvara Sadata v říjnu 1981. Ihned rázně skoncoval s politickým a ekonomickým chaosem, který v zemi po vládě prezidentů Gamála Abdan Násira a Sadata panoval. Dal propustit politické vězně, povolil činnost politických stran a zahájil ekonomické reformy. V roce 2005 se v zemi konaly první pluralitní prezidentské volby – do té doby byl prezident volen v referendu.

Bývalý egyptský prezident Mubarak půjde opět před soud, hrozí mu doživotí

Zahraniční

Za tři desítky let se Mubárakovi do jisté míry podařilo eliminovat násilnosti ze strany radikálních islamistů, proti kterým neváhal tvrdě zakročit. Paradoxem je, že sám byl v mládí členem Muslimského bratrstva.

Po odstoupení z úřadu prezidenta v únoru 2011 byl obviněn z vraždy stovek demonstrantů, zneužití moci, plýtvání veřejnými prostředky a z nezákonného obohacování a v červnu 2012 byl odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na smrti demonstrantů. V srpnu 2013 byl propuštěn z vazby do domácího vězení do vojenské nemocnice jižně od Káhiry a v listopadu 2014 byl v opakovaném procesu zproštěn viny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám