Hlavní obsah

Bývalý egyptský prezident Mubarak půjde opět před soud, hrozí mu doživotí

– Káhira

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak půjde opět před soud, aby se zodpovídal za svůj podíl v případu zabití demonstrantů v roce 2011. Nový proces má začít 5. listopadu. Ve čtvrtek to oznámil egyptský nejvyšší soud, který vyhověl odvolání prokuratury proti rozhodnutí soudu nižší instance, který v této kauze zprostil Mubaraka viny.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

Článek

Exprezident byl  v červnu 2012 odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na zabití více než 800 demonstrantů při lidové vzpouře, která vedla k jeho svržení. V listopadu 2014 se kauzou zabýval jiný soud, který verdikt zrušil a Mubaraka očistil. Nejvyšší soud tento verdikt ale zrušil, a tak bývalé hlavě státu opět hrozí doživotí.

Sedmaosmdesátiletý Mubarak čelil od roku 2011 několika dalším procesům a strávil za mřížemi nejméně tři roky. Muž, který vládl zemi tvrdou rukou třicítku let, byl v srpnu 2013 převezen do vojenské nemocnice, kde je prý dosud v režimu domácího vězení.

Po Mubarakově vládě se k moci dostalo islamistické Muslimské bratrstvo, které ale zemi nevyvedlo z ekonomických potíží a začalo klást důraz na islám. V roce 2013 armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího, který byl za tuto organizaci zvolen, a u moci je nyní bývalý generál Abdal Fattáh Sísí.

Reklama

Výběr článků

Načítám