Hlavní obsah

Válka v Sýrii si vyžádala 162 tisíc mrtvých

Londýn
Aktualizováno

Při víc než tři roky trvajících bojích v Sýrii zemřelo přes 162 000 lidí. Uvedla to exilová skupina monitorující lidská práva SOHR. Organizace dosud hovořila o 150 000 mrtvých. Statistiky vycházejí z informací bojovníků a zdravotníků, kteří jsou v Sýrii.

Foto: Reuters

Dým stoupá z místa, kam byla v Daráji shozena barelová bomba.

Článek

Za více než tři roky podle aktuálních informací zahynulo 162 402 lidí. Je mezi nimi 54 000 civilistů, z nichž víc než 8000 byly děti.

SOHR získala informace i o mrtvých členech libanonského Hizballáhu, který patří spolu s Íránem k opoře režimu v Damašku a bojuje na jeho straně. Padlo jich 438. Na 2800 obětí se nepodařilo identifikovat.

Čísla nelze spolehlivě ověřit. OSN svou bilanci přestala vydávat, když počet obětí dosáhl 100 000 s tím, že nemá relevantní zdroje. Čísla OSN bývala nižší než bilance SOHR.

Syrská krize začala v březnu 2011 občanskými protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada. Násilné potlačení prvních demonstrací pak vedlo k občanské válce, která stále trvá. Damašek hodlá v červnu uspořádat prezidentské volby, v nichž je Asad považovaný za kandidáta s největšími šancemi na vítězství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám