Hlavní obsah

V tajné věznici v Bagdádu dusili sunnity dokud neomdleli, sektářské násilí sílí

Novinky, ČTK, BBC, New York Times
Bagdád
Aktualizováno

Sunnité ze severu Iráku byli mučeni v tajné věznici v iráckém Bagdádu. Jednotka spadající přímo pod expremiéra Núriho Málikího jich tam zadržovala stovky. Málikí tvrdil, že o věznici nevěděl, a nechal ji okamžitě zavřít. Je to další důkaz sektářského násilí v zemi po volbách. Série pumových atentátů v irácké provincii Anbár a v šíitské čtvrti Bagdádu si vyžádala v pátek nejméně 64 obětí. Terčem byli především šíité na modlitbách a také domy policistů.

Foto: Kareem Raheem , Reuters

Místo jednoho z atentátů

Článek

Málikí tajnou věznici zavřel poté, co ho na její existenci upozornily Spojené státy a irácká ministryně lidských práv Vidždán Mišílová Sálimová. Tvrdil, že o ní neví, i když spadala pod velitelství bagdádských operací. O zatýkání se postarala takzvaná bagdádská brigáda. Obě tyto složky jsou kritizovány za porušování zákonů.

Foto: Kareem Raheem , Reuters

Obyvatelé Bagdádu na místě jednoho z atentátů

"Stovka z nich byla propuštěna, 20 posláno zpátky do Mosúlu... a zbytek byl převezen do věznic podléhajících ministerstvu spravedlnosti," řekl agentuře Reuters o osudu vězňů mluvčí ministerstva lidských práv Kamil Amín. V tajné věznici v areálu vojenského letiště Musana bylo původně 431 iráckých sunnitů ze severu země. Náměstek Sálimové řekl, že kvůli případu byli zatčeni tři armádní důstojníci.

Vězně mučili elektrickým proudem 

Sunnitský poslanec Usáma Nadžafí řekl, že všichni vězni byli zatčeni při loňském bezpečnostním zátahu v severoirácké provincii Ninive, odkud pochází i Nadžafí. Zadržené osoby byly na soudní příkaz odvezeny na neznámé místo, protože tehdy panovaly obavy, že je místní soudci nechají propustit. „Tato tajná věznice měla sektářský charakter a ukazuje, že bezpečnostní síly a armáda mají ocelovou pěst pracující mimo rámec ústavy.“

Foto: Reuters

Tým pyrotechniků u auta, ve kterém byla nálož.

Guvernér Ninive a Nadžafího bratr Asíl řekli, že lidé byli v rozporu se zákonem odváděni bez zatykačů.

Vojenští činitelé řekli, že měli zatykače na všechny vězně, držené v zařízení. "To není tajná věznice, je to vazební zařízení, které je otevřené všem organizacím na obranu lidských práv a ministerstvu lidských práv," řekl mluvčí bagdádské bezpečnosti generálmajor Kásim Musáví.

Asíl Nadžafí hovořil s některými z těch, kdo byli z Bagdádu propuštěni. Většina prý byla mučena a nejméně jeden ve věznici zemřel. Strážci jim před propuštěním kladli na srdce, aby mlčeli.

Šibáb Ahmad Salí Abadí, který věznicí prošel, řekl agentuře AP, že byl zatčen v prosinci a zacházeli s ním barbarsky. „Dusili nás igelitovými sáčky dokud jsme neomdleli a pak ho teprve otevřeli. Také používali elektrické šoky.“

Sálimová věznici navštívila na upozornění příbuzných trestanců a řekla, že našla známky brutality. Její úřad loni zaregistroval přes 505 případů mučení vězňů.

Zdání legality

Věznice  Sálimová řekla, že do věznice chodili dva soudci a několik vyšetřovatelů, což mělo zařízení dodat legitimitu. Ministryně ale upozornila, že všichni trestanci v Iráku bez rozdílu, zda jsou vězni armády nebo policie, musejí být v zařízeních ministerstva spravedlnosti.

Sektářské násilí 

Pro Málikího může mít zpráva o věznici vážné následky, protože se po březnových volbách pokouší najít koaliční partnery. Se sunnity však počítat nemůže.

Sektářské napětí mezi šíity a sunnity opět vzrostlo. Ukázaly to páteční atentáty v hlavním městě. Exploze několika bomb před mešitami v šíitské části Bagdádu zabily 56 věřících, uvedla BBC. Asi stovka dalších osob utrpěla zranění.

Nejtragičtější byly exploze dvou náloží v autech ve čtvrti Sadr. Zabily 39 lidí a zranily 56. Dalších osm obětí si vyžádala exploze miny před mešitou na jihovýchodě města a pět jich zabila bomba v autě ve čtvrti Hurríja, Jedna nálož také vybuchla před kancelářemi radikálního duchovního Muktady Sadra.

Foto: Kareem Raheem , Reuters

Auto zničené výbuchem v Bagdádu

Ve městě Chálidíja byly bomby umístěny před domy soudce a policejních důstojníků. V jednom domě se stala obětí exploze sedmičlenná rodina soudce. Zahynul také jeden policista, když se s kolegy snažil zneškodnit dvě nálože v blízkosti explozí.

Chálidíja leží 80 kilometrů západně od Bagdádu u Ramádí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám