Hlavní obsah

V Sýrii zadrželi Češku, rodina se bála o její život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V syrském Damašku byla v neděli na 24 hodin zadržena dvaatřicetiletá Češka Sandra Bitarová. Žena pochází ze smíšeného syrsko-českého manželství, celá rodina žije nastálo v Sýrii. Důvod jejího zadržení není znám. V pondělí o tom informovala Česká televize s odkazem na svědectví jejího bratra Chalída Bitara.

Foto: Reuters

Syrský chlapec se syrskou vlajkou v pozadí. Ilustrační foto

Článek

Podle svého bratra, jenž pracuje na Kypru, byla žena zadržena muži v civilu, kteří na ni čekali před budovou, kde pracuje, a kontrolovali občanské průkazy.

„Jakmile dostali její občanku, řekli, že je na ni vydán zatykač, který ale neukázali,“ popsal Bitar České televizi. Žena má podle něj české i syrské občanství. Po kontrole dokladů byla odvedena.

Příbuzní ženy žili podle ČT celou dobu v obavách a strachu o její zdraví a život. Její bratr uvedl, že od lidí, kteří již byli zatčeni, slyšeli o „hrozných výsleších“.

Rodina ženy, která se o zadržení Bitarové dozvěděla od jejích kolegů z práce, následně kontaktovala českou ambasádu. Ta se dotázala na důvod zatčení syrského ministerstva zahraničí, zůstala však bez odpovědi.

V pondělí byla Bitarová propuštěna, příčina jejího zadržení je však dosud neznámá. Podle ČT je možným důvodem to, že otec Bitarové, který má jako jediný z celé rodiny pouze syrské občanství, patřil již před povstáním k odpůrcům režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Jeho dcera však politicky činná údajně není.

Reklama

Výběr článků

Načítám