Hlavní obsah

V Sýrii demonstrovalo půl miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamá

Více než 450 000 protivládních demonstrantů v pátek pochodovalo centrem syrského vzbouřeneckého města Hamá na severu země. S odvoláním na syrské obhájce lidských práv to uvedla agentura AFP. Protesty jsou hlášeny i z dalších měst. Syrské jednotky podle stejných zdrojů při pokusu rozehnat demonstranty na různých místech zabily nejméně osm lidí.

Foto: Reuters

Protesty v Sýrii pokračují čtvrtým měsícem.

Článek

Lidé na hlavním náměstí v Hamá a v přilehlých ulicích opět vyjadřovali svůj odpor vůči dialogu s režimem a vyzývali k jeho pádu. Šlo již o tradiční páteční demonstraci proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Město na začátku týdne obklíčila armáda a na předměstích několik dní prováděla razie a zatýkala.

Podle zástupce syrské organizace na ochranu lidských práv dnes do ulic Hamá zamířilo více než 450 000 lidí. Živé záběry zveřejněné přes internet podle agentury Reuters ukazovaly velké množství lidí, některé se syrskou vlajku nebo olivovou ratolestí. Obhájci lidských práv agentuře AFP řekli, že bezpečnostní síly se v místech protestů nenacházely.

Protesty pokračují čtvrtým měsícem

Hamá se stalo centrem protirežimních nepokojů, které v Sýrii trvají čtyři měsíce a při nichž podle obhájců lidských práv zahynulo kolem 1600 lidí. Ve městě minulý pátek protestovalo na 300 000 Syřanů. V posledních dnech tisíce jeho obyvatel uprchly z obavy před hrozící armádní operací.

Solidaritu Syřanům přijeli do města ve čtvrtek vyjádřit americký velvyslanec v Sýrii Robert Ford a jeho francouzský kolega Eric Chevallier.

Ford se podle amerického ministerstva zahraničí setkal s místními obyvateli a navštívil nemocnici. Dnes odpoledne prý Hamá opustil, podle nejmenovaných amerických zdrojů proto, aby nepoutal pozornost v době protestů. Damašek návštěvu amerického diplomata ostře kritizoval; Ford se podle něj při nedovolené cestě do Hamá setkal se "sabotéry" a vybízel k protestům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám