Hlavní obsah

USA počítají s tím, že se Asad udrží u moci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy v tichosti vyzývají syrskou opozici, aby vedla dialog s prezidentem Bašárem Asadem o přijetí reforem, které by umožňovaly prezidentovi zůstat ve funkci. Washington to popírá a tvrdí, že osud Sýrie je v rukou jejího lidu.

Článek

Z hlasů uvnitř syrské opozice plyne, že ministerstvo zahraničních věcí USA povzbuzuje k jednání s vládou o návrhu reforem, který v pondělí koloval mezi účastníky opoziční konference v Damašku, jež měla podporu Spojených států, napsal list The Guardian.

Dokument uvádí, že by Asad byl hlavním garantem mírového přechodu k občanské demokracii. Vyzývá k větší kontrole bezpečnostních sil a zrušení skupin, které jsou odpovědny za masakry proti demonstrujícím civilistům. Rovněž žádá právo na pokojné demonstrace a svobodu slova. Návrh o 3000 slovech též předpokládá „jasnou a upřímnou omluvu“ a převzetí odpovědnosti za masakry ze stran zúčastněných organizací i jednotlivců.

Opozice uvádí, že při protivládních protestech od konce března zemřelo 1400 lidí. Podle vlády bylo zabito 500 příslušníků bezpečnostních sil. Světové agentury informovaly, že v pátek zastřelili vojáci další tři účastníky protestů v Homsu.

Pluralitu stran už Asad připustil

Návrh rovněž žádá jmenování prozatímní národní rady prezidentem na návrh opozice. V radě by nebyla zastoupena jen vládní strana Baas, stále by v ní ale měla 30 z celkem 100 zástupců.

Některé z návrhů se setkávají u Asada s přijetím. Prezident už například veřejně připustil možnost plurality stran a zrušení vedoucího postavení Baas.

Washington odmítl, že by syrskou opozici nějak instruoval. „Podporujeme dialog mezi opozicí a režimem, ale k ničemu nepovzbuzujeme. Chceme, aby Sýrie byla demokratickou zemí, ale to je v rukou syrského lidu,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám