Hlavní obsah

V Sýrii byl nasazen nervový plyn, uvedla OPCW

Damašek

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) zjistila, že někteří Syřané byli vystaveni působení nervového plynu sarinu nebo podobné látky. OSN o tom informovala v pondělí s odvoláním na měsíční zprávu šéfa OPCW Ahmeta Üzümcüa.

Foto: Reuters

Syřan zasažený plynem dýchá pomocí kyslíkové masky.

Článek

Ve zprávě se uvádí, že mise v Sýrii se zabývala jedenácti případy obvinění syrské vlády, že nasadila chemické zbraně.

„V jednom případě analýza některých krevních vzorků ukázala, že jednotlivci byli v určitou dobu vystaveni sarinu nebo látce podobné sarinu,” řekl Üzümcü. Nutné je však podle něj další vyšetřování, které má určit, kdy a za jakých okolností mohli být lidé jedovatému plynu vystaveni. Nejasný je podle šéfa OPCW také původ látky.

Zpráva ale nespecifikovala, kdy se údajný útok smrticí látkou odehrál.

V Sýrii v minulosti došlo k několika útokům, při kterých byly použity chemické zbraně. Jedním z nich byla povstalci ovládaná Ghúta u Damašku, kde byl podle zprávy expertů OSN nasazen v srpnu 2013 sarin a kde zahynulo několik set lidí. Sýrii kvůli tomu hrozil odvetný útok, jemuž se ale vyhnula tím, že přistoupila na zničení svého chemického arzenálu.

Syrská vláda však viní z používání chemických zbraní vzbouřence. Podle západních představitelů je ale nepravděpodobné, že by povstalci měli schopnost sarin nasadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám