Hlavní obsah

V Saúdské Arábii spatřili srpek měsíce, pro muslimy začíná ramadán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpovědní představitelé v Saúdské Arábii, na jejímž území se nacházejí nejsvětější místa islámu, v neděli v podvečer našeho času oznámili, že spatřili srpek měsíce. Pro zhruba 1,8 miliardy muslimů po celém světě to znamená, že pondělí bude prvním dnem postního měsíce ramadánu.

Foto: Riska Munawarah, Reuters

Muslimové v indonéském Acehu pomocí dalekohledu vyhlížejí srpek „nového“ měsíce, který pro ně bude znamenat začátek postního měsíce ramadánu

Článek

Krátce po zprávě z Rijádu oznámily zahájení ramadánu i další země Perského zálivu. Ovšem některé východněji položené země srpek měsíce nespatří v neděli, ale až v pondělí a postní měsíc v nich začne až v úterý. To je případ Austrálie, Bruneje, Indonésie, Malajsie a Singapuru. Omán, který leží na nejvýchodnějším okraji Arabského poloostrova, a Jordánsko už oznámily, že tam ramadán začne v úterý.

Během tohoto měsíce je muslimům od východu do západu slunce zapovězeno jíst, pít a kouřit. Půst ovšem nemusejí dodržovat děti, těhotné a kojící ženy a nemocné a staré osoby. Po poslední večerní modlitbě se u rodinných stolů pořádají tradiční hostiny.

Ramadán je devátým měsícem islámského lunárního kalendáře a jeho začátek ve většině zemí není stanoven astronomickým propočtem, ale určuje se podle okamžiku, kdy je na večerní obloze spatřen srpek nového měsíce. Proto některé země zahajují ramadán až o den později než v Saúdské Arábii. Lunární rok je také kratší než náš běžný rok, a proto se ramadán každý rok slaví o deset dní dříve než v roce předchozím. V roce 2030 začne dokonce dvakrát, a to 5. ledna a 26. prosince.

Frankfurt nasvítí ramadán. Signál ve prospěch života muslimů, vysvětlilo vedení města

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám