Hlavní obsah

V Izraeli demonstranti proti premiérovi dodržovali bezpečný odstup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Tisíce účastníků nedělní demonstrace proti izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi pečlivě dodržovali nařízení vydaná kvůli pandemii covid-19. Kromě černých vlajek, které se staly symbolem protestů, a transparentů zachraňte demokracii, měli roušky a stáli od sebe ve vzdálenosti dvou metrů. Ani jejich protest však nezabránil vzniku nové vlády, na které se dohodl Netanjahu s Bennym Gancem, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti si drželi předpisové rozestupy na protestní akci proti premiérovi NetanjahuoviVideo: Reuters

 
Článek

Podle kameramana agentury Reuters se na telavivském Rabinově náměstí sešlo několik tisíc demonstrantů, izraelská média jejich počet odhadují na 2000. Aby účastníci protestu dodrželi bezpečnou vzdálenost, byly na dlažbě nakreslené značky.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Na náměstí byly pro demonstranty značky.

Demonstranti si nepřejí, aby se po patových volbách stal opět premiérem Benjamin Netanjahu, který je vyšetřován kvůli třem případům korupce. Už několik týdnů vyjednává se svým soupeřem Bennym Gancem o vytvoření vlády velké koalice, která by uvolnila zablokovanou politickou situaci a umožnila vytvořit za pandemii novou vládu.

Izraelský prezident Rivlin pověřil sestavením vlády Bennyho Gance

Blízký a Střední východ

Demonstranti vyzývali  Bennyho Gance, aby se nepřidal k vládě, kterou by vedl premiér stíhaný pro korupci. Ganc vedl před volbami kampaň za očištění vlády od korupce, nyní by však na velkou koalici kvůli pandemii přistoupil. Jednání však selhala, protože Ganc požadoval pro svou stranu Modrá a bílá křeslo ministra spravedlnosti, aby nebylo stíhání zastavené. To Netanjahu nechtěl.

Foto: Corinna Kern, Reuters

Demonstranti proti Netanjahuovi udržovali odstup.

Čas na sestavení vlády daný Gancovi už vypršel, ale jednání pokračují, protože nyní má rozhodnout parlament o tom, kdo by měl vést novou vládu.

V pondělí se podle izraelského televizního Kanálu 12 se Ganc a Netnajahu se domluvili na vytvoření koaliční vlády. Netanjahuův Likud a Gancova strana Modrá a bílá vydaly společné prohlášení. Podle izraelského webu The Times of Israel se Netanjahu a Ganc domluvili, že se v premiérském křesle vystřídají. Prvním předsedou nové vlády bude Netanjahu.

Pokud by se vládu nepodařilo sestavit, uskutečnily by se další předčasné volby, ve kterých by měl šanci vyhrát Likud.

Izrael razantně zpřísňuje opatření: Pohyb jen do 100 metrů od domova

Koronavirus
V Izraeli se nemocí covid-19 nakazilo 13 000 lidí, z nichž 172 zemřelo. V zemi platí tvrdá opatření, kdy mají lidé zůstávat doma, obchody jsou zavřené a nezaměstnanost kvůli tomu stoupla na 26 procent.
Foto: Corinna Kern, Reuters

Demonstrace proti Netanjahuovi v Tel Avivu za pandemie

Netanjahu oznámil v neděli postupné uvolňování restrikcí, podniky budou moci zvýšit počet zaměstnanců na pracovišti z nynějších 15 na 30 procent, povoleny budou i venkovní modlitby ve skupinách do deseti lidí. Začnou fungovat i některé školy, ale učit se současně budou moci jen tři žáci. Bude povoleno, aby jedna osoba hlídala děti ze tří rodin. Otevřít se budou moci vybrané obchody včetně těch, které prodávají elektro a domácí potřeby. Postupně se má obnovovat i veřejná doprava, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám