Hlavní obsah

V Íránu usekli prsty muži odsouzenému za 28 krádeží

V Íránu amputovali prsty muži, který byl odsouzen za 28 krádeží. Informoval o tom v pátek zpravodajský web BBC. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) za to íránské úřady kritizuje. Úřady ale tvrdí, že jde o nejefektivnější způsob, jak lidi od krádeží odradit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prsty byly muži useknuty ve věznici v severní provincii Mázandarán ve středu. Totožnost odsouzeného úřady nesdělily. Amnesty International trest označila za "odpornou formu mučení".

Za první krádež je v Íránu trestem amputace čtyř prstů na pravé ruce. Zprávy o tom, že byly v Íránu osobám odsouzeným za krádež useknuty prsty, se však objevují zřídka, uvádí BBC.

Sálih Higází z AI označil trest v podobě amputace za nespravedlivé mrzačení. "Jsou to trýznivé útoky proti lidské důstojnosti. Reforma íránského trestního zákoníku, která by tuto ostudnou praktiku ukončila, už dávno měla přijít," řekl.

Ruka za ovci

Írán je islámskou republikou a jeho právní systém se odvíjí od přísného výkladu islámského práva šaría. Loni v lednu úřady v severovýchodním Íránu amputovaly ruku čtyřiatřicetiletému muži, který byl odsouzen za krádež ovce. Podobné tresty byly vykonány také v Saúdské Arábii, Nigérii či Somálsku.

Loni Írán potrestal muže ranami bičem za to, že konzumoval alkohol v pubertě. Trest byl vykonán až po deseti letech, kdy už byl tento muž plnoletý. V únoru byli v Íránu popraveni dva náctiletí chlapci za znásilnění. V obou případech postup úřadů kritizovaly organizace na ochranu lidských práv.

Írán od roku 1990 popravil téměř 100 mladistvých, což je nejvíce ze všech států na světě, uvedla AI.

Reklama

Výběr článků

Načítám