Hlavní obsah

V Damašku ostřelovali sídlo strany Baas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Sídlo strany Baas v Damašku bylo v neděli terčem granátového útoku, uvedla BBC s tím, že útok není oficiálně potvrzen. Přihlásila se k němu Syrská osvobozenecká armáda. Syrský prezident Bašár Asad opět zopakoval, že země čelí ozbrojeným gangům, proti nimž používá síly. Míní v tom nadále pokračovat navzdory dohodě s Ligou arabských států (LAS) o ukončení násilí.

Článek

Liga odmítla požadavky Sýrie na úpravu mandátu pěti set pozorovatelů, které organizace chtěla do Sýrie poslat. "Požadované změny by zásadním způsobem změnily podstatu mise, která spočívá v dohledu nad plněním plánu ligy, ukončením krize a ochraně civilistů," uvádí se v odpovědi.

Změny by podle ní ohrozily podstatu mise. Liga hrozí ekonomickými sankcemi, jestliže Damašek nezastaví násilí.

Liga připravila plán na řešení krize v Sýrii a Damašek na něj 2. listopadu přistoupil. Plán obsahoval kromě jiného požadavek na stažení armády z měst, zastavení násilí, propuštění politických vězňů a také vyslání pozorovatelské mise. Násilí ale trvalo dále, takže liga 16. listopadu Damašku pohrozila sankcemi, ale dala mu další tři dny, aby se začal plánem řídit. Ultimátum vypršelo v sobotu večer; syrský režim armádu z měst neodvolal.

Asad uvedl, že když se mluví o 3500 obětech, nemělo by se zapomínat, že mezi nimi je 800 vojáků a policistů, kteří při zásazích zahynuli, protože bojují proti ozbrojeným vzbouřencům. Listu Sunday Times si stěžoval, že se proti zemi stupňuje tlak. Turecko už má plán na zřízení bezletové zóny nad Sýrií nebo nárazníkového pásma, které ochrání civilisty.

V Turecku se také údajně cvičí Syrská osvobozenecká armáda, která o sobě tvrdí, že má 15 000 mužů, především dezertérů.

Od vypršení ultimáta ligy zahynulo dalších 27 Syřanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám