Hlavní obsah

USA rozšířily sankce proti Hizbaláhu, přidali se Saúdové a další arabské země

– Washington/Rijád • Aktualizováno

Spojené státy ve středu rozšířily sankce proti vedení libanonského radikálního hnutí Hizballáh a jeho dvěma nejvyšším představitelům. Oznámila to agentura Reuters. Saúdská Arábie zařadila deset členů vedení libanonské šíitské strany Hizballáh na teroristický seznam. Podle stanice Al-Arabíja je na seznamu i vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Lídr hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh

Článek

Sankce USA, k nimž se připojili i američtí spojenci z oblasti Perského zálivu, postihují vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a jeho zástupce Naíma Kásima. Hizballáh je v Libanonu parlamentní stranou, po letošních  volbách dokonce nejsilnější. Udržuje ale také vojenskou složku, která je díky Íránu dobře vyzbrojená.

„Zacílením na vedení Hizballáhu odmítáme přijmout falešné rozlišování mezi takzvaným politickým křídlem hnutí a globálním teroristickým spiknutím,” uvedlo ministerstvo zahraničí USA, které sankce vyhlašuje. K sankcím se připojily Saúdská Arábie, Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar a Spojené arabské emiráty.

Saúdskoarabská agentura SPA oznámila, že Rijád zařadil na seznam teroristů deset členů Hizballáhu včetně jeho vedení.

Hizballáh je blízký spojenec regionálního soupeře Saúdské Arábie - Íránu. Jak Irán, tak Hizballáh bojují v Sýrii na straně syrské vlády a podporují šíitské povstalce v Jemenu. Rijád naproti tomu pomáhá jemenské vládě, která proti povstalcům bojuje. V Sýrii pak Rijád podporuje některé ze skupin, které jsou zapojeny do boje proti Damašku.

USA rozšiřují sankční seznam

Ministerstvo financí USA zařadilo do sankčního seznamu rovněž další čtyři osoby a saharskou odbočku Islámského státu. Jde už o třetí vlnu sankcí, které Washington vyhlásil po odstoupení od íránské jaderné smlouvy z minulého týdne.

Ministerstvo financí USA zařadilo do sankčního seznamu rovněž další čtyři osoby a saharskou odbočku Islámského státu. Jde už o třetí vlnu sankcí, které Washington vyhlásil po odstoupení od íránské jaderné smlouvy z minulého týdne.

V úterý USA vyhlásily sankce proti šéfovi íránské centrální banky Valíolláhu Sajfovi, který podle amerického ministerstva financí převáděl hnutí Hizballáh miliónové sumy. Sankcím je vystavena i irácká banka al-Bilád, která převody zprostředkovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám