Hlavní obsah

USA potvrdily zabití Džuburího, smrt dalších teroristů nikoliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americké a irácké síly podle agentury Reuters zabily vůdce sunnitského Islámského státu v Iráku abú Umara Bagdádího, který je napojen na teroristickou síť al-Kajda. Oznámil to ve čtvrtek náměstek iráckého ministra vnitra. Mluvčí americké armády zprávu odmítl potvrdit, řekl ale, že USA zabily jiného člena al-Kajdy, Muhariba Abdala Latífa Džuburího.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Mluvčí americké armády William Caldwell potvrdil, že Američané zabili Džuburího, který se podílel na loňském únosu americké novinářky Jill Carrollové, byl zabit nedaleko letecké základny v Tadží už v úterý. Jeho tělo bylo identifikováno nejdřív podle fotografií, ve středu pak jeho totožnost potvrdila zkouška DNA.

Carrollová byla v rukou únosců 82 dní do loňského dubna. Džuburí se podílel zřejmě rovněž na loňském únosu čtyř zaměstnanců charitativní organizace Christian Peacemakers. Brita a dva Kanaďany po čtyřech měsících loni v březnu únosci propustili, Američana Toma Foxe zabili.

Caldwell odmítl potvrdit také smrt dalších členů al-Kajdy. Irácké ministerstvo vnitra ve čtvrtek uvedlo, že v bitvě severně od Bagdádu padl vůdce samozvaného sunnitského Islámského státu v Iráku abú Umar Bagdádí. Ministerstvo neoznámilo, kdy a kde se to stalo. Záběry mrtvoly, která podle ministerstva patří Bagdádímu, odvysílala ve čtvrtek odpoledne irácká televize. "Nemáme nikoho... živého ani mrtvého, kdo by v tuto chvíli procházel testováním," řekl ale Caldwell. Bagdádího smrt ve čtvrtek na svých internetových stránkách popřeli také zástupci Islámského státu v Iráku.

Také smrt Masrího zůstává nepotvrzena

Nepotvrzena zůstává také smrt jiného vysokého představitele al-Kajdy v Iráku, abú Ajjúba al-Masrího, který měl tento týden zahynout při střetech mezi teroristickou sítí a sunnitskými kmeny.

Masrí známý také jako abú Hamza Mudžahír, který se narodil v Egyptě, byl údajně zabit v úterý, kdy na něj byl spáchán atentát. [celá zpráva] Ministerstvo vnitra o jeho smrti dostalo prý věrohodné informace, ale Američané je nepotvrdili. Chtěli ještě provést analýzu DNA těla oběti, jenomže to nemají Iráčané k dispozici.

Reklama

Související články

V Iráku zahynulo za duben 104 amerických vojáků

Duben se přiřadil k nejtragičtějším měsícům pro americké jednotky v Iráku. Zemřeli tam nejméně sto čtyři vojáci. Je to jedna z nejhorších bilancí od zahájení...

Šéf al-Kajdy v Iráku Masrí údajně zahynul

Vůdce irácké odnože mezinárodní teroristické organizace Al-Káida Ajjúb Masrí údajně v úterý zahynul při bojích mezi iráckými povstalci severně od Bagdádu....

Výběr článků

Načítám