Hlavní obsah

Šéf al-Kajdy v Iráku Masrí údajně zahynul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Vůdce irácké odnože mezinárodní teroristické organizace Al-Káida Ajjúb Masrí údajně v úterý zahynul při bojích mezi iráckými povstalci severně od Bagdádu. S odvoláním na mluvčího iráckého ministerstva vnitra o tom informovaly agentury Reuters a AFP.

Článek

V polovině února americká armáda šetřila informaci o tom, že al-Masrí, známý též jako Abu Hamza al-Muhadžir, byl zraněn severozápadně od Bagdádu na silnici mezi Falúdžou a Samarrou.

Masrí převzal vedení irácké Al-Kájdy v loňském roce po smrti Abú Musaba al-Zarkávího, který zemřel vloni v červnu při americkém náletu. [celá zpráva] Irácké ministerstvo vnitra se v říjnu 2006 domnívalo, že Masrí byl zapleten do výroby více než 2000 bomb, které v předešlých dvou letech zabily více než 6000 Iráčanů.

O samotném Masrím se toho příliš neví. Američané předpokládají, že je egyptského původu (masrí znamená Egypťan) a v minulosti se cvičil v Afghánistánu a pomáhal Zarkávímu vytvořit v iráckém hlavním městě funkční teroristickou síť.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám