Hlavní obsah

Turecko zadrželo na syrské hranici 34 lidí s výbušninami a opasky sebevražedných útočníků

– Ankara • Aktualizováno

Turečtí vojáci zadrželi skupinu 34 lidí s výbušninami a opasky sebevražedných útočníků, která se snažila překročit hranici ze Sýrie. Ve středu to uvedla podle listu Hürriyet turecká armáda.

Foto: Sertac Kayar, Reuters

Turečtí policisté v akci

Článek

„Ve dvou zavazadlech bylo objeveno mezi 12 až 15 kilogramy výbušnin a čtyři opasky, které by mohly být použity při sebevražedných atentátech,“ uvedla armáda v prohlášení.

Skupina 34 lidí byla zastavena na jihovýchodní části hranice u města Karkamış, které leží asi dva kilometry od syrského města Džarabulus, jež je v rukou Islámského státu.

Skupina, kterou tvořili čtyři muži, deset žen a dvacet dětí, byla zadržena v době, kdy na hranicích s Tureckem očekávali příchod 30 000 syrských uprchlíků, kteří utekli před boji u Halabu. Většina z nich čeká u přechodu Öncüpınar, který se nachází asi sto kilometrů západně od Karkamışu.

Turecko je jednou z mála zemí, kde Islámský stát podnikl sebevražedné útoky. První byl spáchán v červenci ve městě Suruç nedaleko Kobani. Jeho obětí se stalo 32 levicových a kurdských aktivistů, kteří chtěli pomoci s obnovou syrského Kobani. [celá zpráva]

V říjnu při dalším atentátu na levicové demonstranty zahynulo v Ankaře na sto lidí. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Letos v lednu sebevražedný atentátník zabil deset německých turistů v Istanbulu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám