Hlavní obsah

Turecko úspěšné ukončilo testy vlastní protilodní střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko v pátek úspěšně otestovalo sériově vyráběnou vlastní protilodní střelu Atmaca, která po vypuštění z korvety TCG Kinliada zasáhla vyřazenou starou loď. Armádě k testu gratulovat prezident Recep Tayyip Erdogan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká protilodní střela úspěšně zasáhla cíl při svém finálním testuVideo: Reuters

 
Článek

„Blahopřání pro naše turecké ozbrojené síly a námořnictvo,“ uvedl na Twitteru prezident, který zveřejnil minutové video, jak střela zasáhla vyřazenou loď. Testu v Černém moři přihlížel i ministr obrany Hulusi Akar a vysocí velitelé stejně jako představitel výrobce, společnosti Roketsan Murat Ikinci.

Atmaca je první Turky vyvinutá a vyráběná protilodní střela, kterou navíc pohání turecký motor KTJ-3200. Lze ji odpalovat nejen ze země, ale i z lodí. Na korvetu Kinaliada byla namontována předloni. Atmaca má dolet až 200 km, což je o třetinu více než stávající americké střely AGM-84 Harpoon. Střela vybavená čtvrttunovou hlavicí může měnit dráhu letu i po odpálení a její let lze také přerušit.

Turecko dál chřestí zbraněmi, odpálilo protilodní střelu s ostrou hlavicí

Blízký a Střední východ

Atmaca by se měla používat také na fregatách TCG Istanbul, což jsou největší válečné lodě vyráběné v Turecku, první byla spuštěna na vodu 23. ledna 2021.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám