Hlavní obsah

Turecko narazilo v Černém moři na zásoby plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko narazilo v Černém moři na energetické suroviny, patrně se jedná o zemní plyn. Agentuře Bloomberg to ve středu řekly dva obeznámené zdroje. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan předtím avizoval, že v pátek sdělí Turkům „dobrou zprávu”, která národ přivede na novou cestu.

Foto: Ibrahim Laleli, ČTK/AP

Turecká výzkumná loď Oruc Reis

Článek

Turecký ministr pro energetiku Fatih Dönmez minulý měsíc uvedl, že turecká vrtná loď Fatih zahájila průzkum u západní části tureckého černomořského pobřeží.

O pátečním oznámení se Erdogan zmínil ve středu při slavnostním otevření solární elektrárny v Ankaře. Předtím zdůraznil, že žádné hrozby Turecko neodradí od hledání přírodních zdrojů ve východním Středomoří. Turecké průzkumné lodě zde k nevoli Řecka a Evropské unie sondují možnosti těžby ropy a zemního plynu.

Turecko kašle na protesty a pokračuje v průzkumu středomořského dna

Blízký a Střední východ

Po enigmatické narážce tureckého prezidenta, kterou jeho úřad odmítl komentovat, výrazně posílila turecká lira vůči dolaru. Po 18:30 dolar k liře klesal o 1,2 procenta na 7,2826 TRY.

Akciový index istanbulské burzy Borsa Istanbul 100 si za středu připsal necelá tři procenta. Akcie největší turecké rafinerie Türkiye Petrol Rafinerileri (Tüpras) stouply o 7,6 procenta a tituly petrochemické společnosti Petkim Petrokimya Holding vzrostly bezmála o deset procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám