Hlavní obsah

Turecko kvůli inflaci snížilo DPH u potravin na pouhé jedno procento

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko se snaží ulevit obyvatelům sužovaným extrémně vysokou inflací. V úterý snížilo DPH u potravin na jedno procento. Turecký prezident současně vyzval Spojené arabské emiráty k investicím v zemi. Podporovaný export sice meziročně stoupl, ale import více, takže se prohloubil deficit zahraničního obchodu.

Foto: Presidential Press Office, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s korunním princem Abú Zabí Muhammadem bin Zajídem

Článek

Úředníci v Turecku začali hned v úterý prověřovat, jestli si obchody nenavyšují marži a skutečně zlevnily základní potraviny, když se u nich snížila DPH z osmi na jedno procento. Snížení DPH se týká mouky, rýže, masa, ryb, čaje, kávy, mléka a mléčných výrobků včetně sýrů, vajec, oleje, cukru i ovoce a zeleniny a nealkoholických nápojů. Snížení oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý týden.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů stouply v lednu meziměsíčně o 10,9 procenta a meziročně o 55,8 procenta. Meziroční inflace u spotřebitelských cen stoupla z prosincových 36,08 procenta na lednových 48,59 procenta, k čemuž přispělo zvýšení cen plynu a elektrické energie.

Inflace raketově vystřelila. Přišlo největší zdražování v historii Česka

Ekonomika

Škemrání v Emirátech

Erdogan se snaží potápějící se turecké hospodářství zachránit. V pondělí při návštěvě Spojených arabských emirátů vyzval místní podnikatele, aby investovali v Turecku. „Spojené arabské emiráty jsou jedním z předních obchodních partnerů Turecka v oblasti,“ uvedl turecký prezident, který je Emirátech poprvé po deseti letech.

Zdůraznil, že navzdory zhoršeným politickým vztahům kvůli izolaci Kataru ze strany dalších arabských zemí v oblasti Perského zálivu včetně Emirátů, je vzájemný obchod živý.

Připomněl, že zamrzlé politické vztahy pomohla uvolnit listopadová návštěva korunního prince emirátu Abú Zabí Muhammada bin Zajída v Ankaře.

Zahraniční obchod v propadu 

V lednu turecký deficit zahraničního obchodu stoupl meziročně o 240,7 procenta a dosáhl 10,44 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na turecké ministerstvo obchodu. Turecký prezident se přitom snažil svou politikou nízkých úrokových sazeb a úvěrů podpořit export i za cenu inflace.

Vývoz sice v lednu meziročně skutečně stoupl o 17,3 procenta na 17,59 miliardy dolarů, jenomže dovoz se zvýšil na 28 miliard dolarů, na čemž se devíti miliardami podílely náklady na dovoz energií. Tato položka přitom ještě v lednu minulého roku činila 2,6 miliardy dolarů.

Na vině jsou nejen zvedající se ceny, ale i růst spotřeby. To souvisí nejen s tuhou zimou, kdy v Ankaře i jinde v tureckém vnitrozemí teploty klesaly až na –16 stupňů, ale také s tím, že země hlavně zvýšila meziročně export oceli a železa o 57,8 procenta, zatímco export strojírenských výrobků stoupl jen o 2,5 procenta. Turecko je přitom závislé na dovozu energií z Ruska, Íránu a Ázerbájdžánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám