Hlavní obsah

Turci spolu s Izraelci zmařili íránskou mstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomstu za zabití íránského jaderného vědce Mohsena Fahrizádeha z roku 2020 zmařily společně turecké a izraelské tajné služby. Podle listu Daily Sabah turecká MIT a izraelský Mossad zabránily atentátu na podnikatele Jaira Gellera (75), který má turecký i izraelský pas a jenž pro izraelský rozhlas potvrdil, že se měl stát cílem útoku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nejprve mi řekli, že mě Íránci sledují,“ sdělil Geller v rozhovoru s izraelskou veřejnoprávní stanicí Kan. „A taky jsem si jist, že mě chtěli zabít,“ pokračoval. „Jsem rád, že je chytli, a děkuji všem, kteří se postarali o mou ochranu,“ uzavřel.

Na Gellera se zaměřila devítičlenná buňka řízená íránskou rozvědkou. Vlastník společnosti CNC İleri Teknoloji, která působí v Turecku a dodává strojírenské celky pro automobilový, letecký i kosmický průmysl, se podle MIT ocitl v ohrožení života.

Schůzka s Mossadem

„Buňka ho sledovala, fotografovala v jeho domě i na pracovišti. Íránci si na to najali Turky,“ napsal Daily Sabah. Sledování přitáhlo pozornost tureckých bezpečnostních sil a MIT začala pozorovat, co se kolem podnikatele děje.

Část vrahů prominentního jaderného vědce jsme zatkli, hlásí Írán

Zahraniční

Po nějaké době si turečtí agenti uvědomili, že skupina plánuje atentát a jeho datum se blíží. Proto se spojili s Mossadem.

Na tajné schůzce v Ankaře padlo rozhodnutí „uklidit“ Gellera do bezpečného úkrytu. Poté MIT rozprášila buňku a osm jejích členů zadržela.

Podle Daily Sabah buňku řídil íránský agent Jasín Táherkandí (53) a spojku s místním „personálem“ mu dělal Turek Saleh Mushtag Bhigus (44), který je mezi zatčenými.

Reklama

Výběr článků

Načítám