Hlavní obsah

Turci: Pomohli jsme Iráku chytit finančního šéfa IS

Taťána Voců, Právo, Taťána Voců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecké zpravodajské služby pomohly Iráku dopadnout Samího Džasíma Džabúrího, finančního šéfa teroristického Islámského státu (IS). Skrýval se na severozápadě Sýrie, informoval list Hürriyet s odvoláním na „tři bezpečnostní zdroje“.

Foto: Anmar Khalil, ČTK/AP

Irácký policista (ilustrační foto)

Článek

Dopadení Džabúrího oznámil předminulý týden irácký premiér Mustafá Kazímí. Bez dalšího upřesnění sdělil, že hledaný terorista byl zadržen „při jedné z nejsložitějších zpravodajských operací, kterou kdy irácké bezpečnostní složky provedly mimo irácké území“.

Stanice France 24 v této souvislosti oznámila, že Džabúrí byl dopaden v Turecku. Objevily se také informace, že ho iráčtí agenti údajně „vyfoukli“ turecké tajné službě a že finanční šéf IS není ani zdaleka jediným členem širšího vedení této teroristické struktury, jenž se ukrývá na tureckém území.

Klíčová pomoc

Zdroje Hürriyetu, jeden turecký a dva irácké, sdělily, že terorista se skrýval na severozápadě Sýrie a že „pomoc turecké rozvědky té irácké byla pro dopadení Džabúrího klíčová“. Turci jej údajně pomohli vylákat z úkrytu a poté, co překročil tureckou hranici, byl zadržen.

Islámský stát nezmizel, Kurdové v Sýrii s ním bojují každý den

Blízký a Střední východ

Džabúrí byl podle médií poté převezen do Iráku. O jeho vydání s největší pravděpodobností požádají Spojené státy, které před časem vypsaly na jeho hlavu odměnu pět milionů dolarů (asi 110 milionů korun) s dodatkem, že s ohledem na jeho klíčovou roli při fungování Islámského státu má tento terorista větší cenu živý.

Bankéř teroristů Samí Džasím Džabúrí měl v rámci hierarchie IS na starosti obstarávání finančních prostředků pro fungování samozvaného chalífátu, který v roce 2014 islamisté vyhlásili. Byl zástupcem vůdce IS abú Bakra Bagdádího, jehož v roce 2019 zlikvidovaly americké speciální síly.

Iráčtí agenti dopadli bankéře Islámského státu

Blízký a Střední východ

Zkušenosti pro tyto posty získával při spolupráci s abú Músou Zarkávím, vůdcem teroristické skupiny al-Káida, který zemřel při útoku amerického letounu v roce 2006. Ačkoli Irák vyhlásil vítězství nad IS už v roce 2017, Džabúrího role bankéře teroristů skončila až jeho zadržením.

Reklama

Výběr článků

Načítám