Hlavní obsah

Tisíce lidí demonstrovaly v Tel Avivu za dohodu o příměří a propuštění rukojmích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí v pondělí večer demonstrovaly v Tel Avivu za dohodu izraelské vlády s palestinským hnutím Hamás o příměří v Gaze a o propuštění rukojmích držených Hamásem.

Tisíce lidí večer demonstrovaly v Tel Avivu za dohodu o příměří v Gaze a propuštění rukojmíchVideo: Reuters

 
Článek

Několik demonstrujících se střetlo s policií, která proti nim použila vodní děla. Někteří účastníci protestu obvinili policii z nepřiměřeného zásahu, informoval v úterý server The Times of Israel (ToI).

Demonstrace se účastnili také příbuzní lidí, které Hamás unesl loni 7. října při útoku na Izrael, při němž zabil na 1200 lidí. Odvetná izraelská ofenziva v Gaze si vyžádala podle úřadů ovládaných Hamásem přes 34 000 palestinských obětí.

Na pondělní manifestaci přišli i rukojmí, které Hamás koncem listopadu propustil během dosud jediného příměří v této válce. Hamás drží v zajetí ještě na 130 rukojmích, z nichž jich ale zřejmě už několik desítek v zajetí zemřelo.

Izrael chystá evakuaci civilistů před nejméně šestitýdenní operací v Rafáhu

Blízký a Střední východ

Účastníci pondělní manifestace došli také k ústředí vládní strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua, kde se několik lidí střetlo s policií.

Ta použila vodní dělo a pět osob podle ToI zatkla. Policie tvrdí, že bránila skupině demonstrantů v ilegálním protestu a snaze dostat se do ústředí Likudu.

Demonstranti také v Tel Avivu zapálili oheň před sídlem izraelské armády, s sebou měli transparent s nápisem „Rafáh může počkat, rukojmí ne“.

Odkazovali tak na chystanou vojenskou akci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, kam utekl přes milion Palestinců před boji a kde chce armáda zahájit pozemní operaci. Oblast už ostřeluje, ač ne tak intenzivně jako ostatní části Pásma Gazy, které už jsou válkou zdevastovány.

Manifestace za dohodu s Hamásem a propuštění rukojmích se konají v Izraeli pravidelně, v posledních dnech zesílily zřejmě i proto, že Hamás zveřejnil videa s několika unesenými.

Foto: Ohad Zwigenberg, ČTK/AP

Tisíce lidí večer demonstrovaly v Tel Avivu za dohodu o příměří v Gaze a propuštění rukojmích

Tento týden je na Blízkém východě opět americký ministr zahraničí Antony Blinken, který v pondělí jednal v Saúdské Arábii, dnes bude v Jordánsku a poté má odletět do Izraele.

Spojené státy jsou spolu s Egyptem a Katarem prostředníkem dohody o příměří mezi Izraelem a Hamásem.

V pondělí agentura Reuters napsala, že součástí nejnovějšího návrhu je ochota Izraele souhlasit v první fázi s propuštěním méně než 40 rukojmích výměnou za palestinské vězně a ve druhé fázi příměří s „obdobím trvalého klidu“.

To je kompromisní odpověď Izraele na požadavek Hamásu, který dlouhodobě požadoval trvalý klid zbraní. Po první fázi by Izrael umožnil volný pohyb lidí mezi jižní a severní částí Pásma Gazy a také by částečně stáhl své vojáky z Pásma Gazy, dodal zdroj Reuters.

Matka jednoho z unesených na demonstraci v projevu také vyzvala Netanjahua, aby si vybral mezi záchranou rukojmích a udržením se u moci.

Hamás stupňuje vydírání. Je překážkou příměří, zní z USA

Blízký a Střední východ

V jeho koaličním kabinetu totiž jsou i krajně pravicoví ministři, kteří jsou proti dohodě o propuštění rukojmích za cenu uzavření příměří a požadují pokračovat ve válce do úplného zničení Hamásu.

V pondělí také uspořádali tiskovou konferenci příbuzní dvou rukojmích, kteří se o víkendu objevili na Hamásem zveřejněné videonahrávce.

„Žádám všechny (politiky), aby přestali mluvit a začali jednat,“ řekla dcera čtyřiašedesátiletého Keitha Siegela, jehož palestinští ozbrojenci unesli 7. října s dalšími asi 250 lidmi.

Naopak skupina příbuzných vojáků, kteří padli v této válce, v pondělí pohrozila hladovkou, pokud izraelská armáda nezahájí operaci v Rafáhu.

„Nechceme, aby naši synové padli zbytečně,“ řekl jeden z rodičů, jehož syn zemřel v Gaze začátkem prosince. Dodal, že válka nesmí skončit jinak než úplným zničením Hamásu a osvobozením rukojmích.

Hamás zveřejnil video s rukojmím, nemá ruku

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám