Hlavní obsah

Hamás stupňuje vydírání. Je překážkou příměří, zní z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Washington

Teroristické hnutí Hamás odmítlo všechny body návrhu o propuštění rukojmí výměnou za vězně. Ve svém protinávrhu nabízí propuštění pouhých dvaceti rukojmí starších 50 let za vyšší počet palestinských vězňů v izraelských věznicích, a to až po šesti týdnech trvání příměří. Americké ministerstvo zahraničí označilo Hamás za hlavní překážku dosažení příměří.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Žena v Tel Avivu míjí plakáty s portréty jejích spoluobčanů unesených Hamásem.

Článek

Poté, co Hamás v sobotu odmítl návrh, který připravili vyjednavači, ho Spojené státy označily za hlavní překážku dosažení příměří. „Na stole je návrh, který by Hamásu umožnil získat většinu z toho, o co usiluje. Oni na návrh nepřistoupili,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

„Odmítli ho. Kdyby ho přijali, umožnil by okamžité příměří v Gaze nejméně na šest týdnů, což by bylo přínosem pro palestinský lid, o němž tvrdí, že ho reprezentují. Hamás potřebuje tuto dohodu a musí vysvětlit světu a palestinskému lidu, proč návrh nepřijal. Hamás je překážkou příměří v Gaze,“ dodal Miller.

Hamás: Dejte nám víc vrahů, dáme vám méně rukojmí

Podrobnosti o protinávrhu Hamásu získal list The Times of Israel od vysokého izraelského vládního představitele. Ten upozorňuje, že Hamásem navrhovaný počet dvaceti rukojmí je poloviční oproti návrhu, který předložili katarští, egyptští a američtí vyjednavači. Panují ale obavy, že tolik rukojmí už ani není naživu.

Zmiňuje také, že počet vězňů, jejichž propuštění Hamás požaduje, se výrazně zvýšil a narostl mezi nimi počet trestanců odsouzených za vraždy. Přesné počty však neuvádí. Dále požaduje, aby vyjednavači zaručili, že Izrael v druhé fázi jednání přistoupí na trvalé příměří a všichni izraelští vojáci se stáhnou z Pásma Gazy. Dále chce neomezený návrat Palestinců na sever Pásma Gazy.

„Jahjá Sinvár nechce dohodu. Nestará se o to, jestli budou Gazané dál trpět,“ zhodnotil postup vůdce Hamásu v Pásmu Gazy izraelský představitel.

Hamás odmítl izraelskou nabídku na příměří v den, kdy Írán vypustil drony

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám