Hlavní obsah

Téměř všichni demokraté v americkém Senátu znovu podpořili dvoustátní řešení pro Izrael a Palestince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina demokratických kolegů amerického prezidenta Joea Bidena v Senátu podpořila prohlášení, v němž se USA znovu vyslovily pro dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Informuje o tom list The Times of Israel.

Foto: Profimedia.cz

Americký demokratický senátor Chris Murphy na tiskové konferenci

Článek

Devětačtyřicet z 51 demokratických senátorů je pro dodatek podporující vyjednané řešení konfliktu, jehož výsledkem by byly izraelský a palestinský stát žijící vedle sebe, což by zajistilo přežití Izraele jako bezpečného, demokratického a židovského státu a naplnění „legitimních aspirací“ Palestinců na vlastní stát.

Senátor Brian Schatz navrhl tento dokument jako pozměňovací návrh k připravovanému zákonu, který by poskytl pomoc v oblasti národní bezpečnosti Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu.

„O budoucnosti Izraele a Palestiny rozhodne to, zda existuje naděje, nebo ne. A tou nadějí musí být dvoustátní řešení,“ prohlásil Schatz na tiskové konferenci.

Jediní dva demokratičtí senátoři, kteří se pod pozměňovací návrh nepodepsali, byli John Fetterman a Joe Manchin. Fetterman sice dlouhodobě podporuje dvoustátní řešení, ale domníval se, že text by měl obsahovat formulaci stanovující zničení Hamásu jako podmínku míru, uvedl jeho poradce. Manchinova kancelář na žádost izraelského listu o komentář okamžitě neodpověděla.

Republikáni v americkém Senátu zablokovali pomoc Ukrajině a Izraeli

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám