Hlavní obsah

Teď máte práva, Islámský stát přinutil stovky jezídů přestoupit na islám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámský stát (IS) zveřejnil ve čtvrtek video zachycující několik set jezídů, jak konvertují k islámu. Nahrávka má přimět další členy této irácké náboženské menšiny, kteří uprchli do hor, aby je následovali. ”Teď jste bezvěrci. Za chvíli se stanete muslimy a budete mít svá práva. Opakujte po mně,” přikazuje mluvčí desítkám sedících mužů při obřadu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky jezídů přinutili sunnitští radikálové konvertovat k islámu Video: Reuters

 
Článek

Dva bojovníci, jeden v černém s kalašnikovem a druhý v šedé vojenské uniformě, se pokoušejí přesvědčit tisíce uprchlých jezídů, aby se vrátili z hor a přijali islám. Jeden z nich říká: „Islám přijali muži, ženy i děti, byl jsem s nimi a byli šťastni.”

„Radíme a doporučujeme jezídům, aby sešli z hory Sindžár a přijali islám,” pokračuje. „Za prvé proto, aby se vyhnuli pekelným plamenům, a za druhé, pokud zůstanou v horách, zemřou hlady a žízní. Řeči o pomoci západních států a křižáckých zemí jsou lži,”  přesvědčuje jeden z mužů.

„Jestliže zůstanou v horách, není to v jejich zájmu. Jestliže sestoupí a konvertují, je to v jejich zájmu. Poskytneme jim vše, co potřebují, a budeme je chránit. Povedou dobré a šťastné životy,“ dodal.

Záběry dokumentující přestup jezídů na islám byly podle izraelského serveru Aruc Ševa pořízeny v oblasti pohoří Sindžár, kam se mnoho jezídů uchýlilo právě před IS. Cílem materiálu je ukázat IS jako mírumilovnou muslimskou organizaci, která uvítá každého.

Video ale nepřibližuje osud těch, kteří odmítli konvertovat. Byli údajně buď zastřeleni zblízka, nebo zaživa upáleni.

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Bojovníci Islámského státu na dobytých územích zavádějí islámské právo šaría. Obyvatele nutí přijmout islám, v opačném případě jim hrozí smrt. Křesťané a Židé mohou platit džizju, daň z hlavy za to, že vyznávají jiné náboženství a dostává se jim ochrany od chalífátu.

Situace jezídů je ale složitější, sunnitští radikálové je považují za uctívače nebo služebníky satana. Proto mohou většinou jen konvertovat, nebo zemřít. Nemluvě o tom, že jsou na placení džizji většinou příliš chudí.

Jezídům ale jejich víra, která je složitým konglomerátem hinduismu, zoroastrismu, mazdismu, mithraismu, gnosticismu, židovství, křesťanství i islámu, zapovídá zřeknutí se vlastní víry. Nelze ani jezídem se stát, jen se jím narodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám