Hlavní obsah

Syrští povstalci přešli do útoku, za víkend zabili 80 vojáků

Novinky, rei
Aktualizováno

Při víkendových bojích mezi příslušníky syrské armády a bojovníky opoziční Svobodné syrské armády padlo nejméně 80 vládních vojáků. Stalo se tak poté, co v pátek vypršelo ultimátu, jež opozice dala prezidentovi Bašárovi Asadovi k ukončení armádní akce a stažení jednotek z měst a vesnic.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci syrské vlády v Damašku

Článek

Opoziční síly hrozily, že přejdou do protiútoku, nezastaví-li Asad armádní akce a nezačne s nimi jednat. [celá zpráva]

Po vypršení ultimáta v pátek v poledne pak rebelové při víkendových útocích na kontrolní stanoviště vládních sil zabili nejméně 80 vojáků. Podle jejich vyjádření však jen na předměstích Damašku a v provincii Idlíb zemřelo přes sto armádních příslušníků.

„Armádním jednotkám hrozí velké ztráty, protože nejsou cvičené na bitvy v ulicích a jsou v nich na ráně. Tyto ztráty násobí skutečnost, že bojují s místními, kteří znají dobře prostředí a mají podporu okolí,“ vysvětlil vysoké ztráty v armádních řadách pro agenturu AFP Sami Abdul Rahman, šéf britské organizace SOHR monitorující případy porušování lidských práv v Sýrii.

Rebelové podle něj útočili i na vojenská auta s použitím automatických zbraní a granátů.

V pondělí opozice ohlásila, že odstupuje od dohodnutého příměří, které podle nich Asad nikdy nedodržoval.

Boje v Sýrii trvají od loňského března a vyžádaly si nejméně 13 000 mrtvých, uvádí OSN. Prezident Asad v neděli v parlamentu prohlásil, že Sýrií nezmítá vnitřní krize, ale válka vedená zvenčí. Příčinou je podle něj skutečnost, že vystupuje proti Izraeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám