Hlavní obsah

Asad dostal od povstalců ultimátum. Začneme se bránit, pohrozili

Novinky, rei
Damašek
Aktualizováno

Syrští povstalci dali prezidentovi Bašárovi Asadovi 48hodinové ultimátum k zastavení bojů, návratu k mírovému plánu vyslance OSN Kofiho Annana a dodržování příměří. V opačném případě převezmou iniciativou do svých rukou a zahájí protiútoky. Oznámili to ve čtvrtek v prohlášení umístěném na internetových stránkách YouTube.

Článek

Velitel Syrské svobodné armády plukovník Kásim Saadaddín vyzval vládu, aby „přijala okamžité příměří a stáhla vojáky, tanky a dělostřelectvo ze syrských měst a vesnic. Ultimátum vyprší v pátek ve 12 hodin. Potom už nebudeme vázáni mírovým plánem a budeme bránit a chránit civilní obyvatelstvo a jejich vesnice a města,“ prohlásil Saadaddín.

Povstalci rovněž požadují, aby vláda pustila do postižených oblastí bezodkladně humanitární pomoc, propustila vězně a zahájila s nimi jednání za účasti zástupců OSN.

Boje v Sýrii trvají od loňského března a vyžádaly si nejméně 9 000 obětí, například stanice BBC už ale uvádí až 15 000 zabitých. Po pátečním masakru stovky lidí v Húlá, kvůli němuž přední západní státy vyhostily syrské diplomaty a české ministerstvo zahraničí si pozvalo na kobereček syrskou chargé d´affaires v Praze, oznámili ve středu pozorovatelé OSN nález dalších 13 mrtvých u města Dajr az-Zaur. Oběti byly všechny střeleny do hlavy z bezprostřední blízkosti.

Malý chlapec popisuje, jak syrská armáda před jeho zraky zavraždila jeho rodinuVideo: Novinky/Reuters

Obě bojující strany se vzájemně obviňují za páchání zvěrstev na civilistech.

V zemi se  nacházejí i bojovníci z okolních států. Většina z nich stojí proti Asadovi, ale například Írán, který tento týden přiznal přítomnost svých vojáků v Sýrii, jej podporuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám