Hlavní obsah

Syrské město ostřelovala armáda i z lodí

V syrských městech Latakíja a Homs v pondělí pokračovaly armádní údery proti lidem nesouhlasícím s režimem prezidenta Bašára Asada. Z obou měst byla hlášena těžká palba a útoky tanků v ulicích. Přístav Latakíja byl podle aktivistů navíc v neděli ostřelován z lodí.

Foto: Reuters

Ostřelované město Lakatíja

Článek

Latakíja prožívá třetí den konstantního ostřelování od sobotní protivládní demonstrace. V neděli v ní zemřelo 27 lidí, kteří se snažili utéct ze čtvrti Ramel. Mezi mrtvými jsou ženy i děti, uvedli příznivci opozice. Vláda tvrdí, že zasahuje proti ozbrojeným teroristům.

V neděli navíc armáda útočila i z nejméně tří lodí. „Útočí na nás ze země i z moře. Střelba je intenzivní, nemůžeme vyjít ven,“ citovala agentura AP jednoho z obyvatel, který dodal, že vojáci postupují dům od domu a provádějí v nich razie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Útoků jsou v 600tisícovém městě podle BBC ušetřeni alawité, k nimž patří prezident Asad. Armáda se soustředí proti sunnitům, kteří tvoří většinu obyvatelstva města. BBC upozornila, že to zvyšuje riziko sektářského násilí.

Nepokoje v Sýrii trvají půl roku. Vyžádaly si přes 1700 mrtvých. Rada bezpečnosti OSN i sousední země vyzvaly režim k zastavení násilí. Minulý týden ze Sýrie stáhly své velvyslance Saúdská Arábie, Bahrajn a Kuvajt. Turecký ministr zahraničí Ahmed Davutoglu označil postup armády za „nepřijatelný“. Razie se nevyhýbají ani zdravotnickým zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám